Na vsebino

Najem stanovanja

Bralec želi najeti stanovanje. Dobil je osnutek pogodbe za določen čas. Zanima ga ali mora res 30 dni pred pretekom pogodbe dobiti aneksa za podaljšanje pogodbe?

Odvetnik odgovarja

Najemna razmerja v zvezi s stanovanju ureja Stanovanjski zakon (SZ-1).

V zvezi s podaljševanjem najemne pogodbe za določen čas določa, da je najemnik tisti, ki mora od lastnika dobiti odobritev podaljšanja najema ali aneks k pogodbi. To mora narediti najmanj 30 dni pred potekom časa za katerega je pogodba sklenjena, razen če je v sami pogodbi dogovorjeno drugače.

Če v tem času najemnik ne dobi odobritve mora izprazniti stanovanje oseb in stvari v pogodbenem roku. V kolikor te obveznost ne izpolni, lahko najemodajalec zahteva izpraznitev po sodni poti.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj