Na vsebino

Nujni delež v zapuščini

Bralec je poslal vprašanje, ki ga objavljam v celoti: » Ali smejo vnuki darovalca nepremičnin po smrti le-tega zahtevati nujni delež, oziroma tisti z vstopno pravico kot v dedovanju?«

Odvetnik odgovarja

Vprašanje je v drugem delu nejasno. Zaradi tega bom na njega odgovoril zgolj teoretično.

V dednem pravu uporabljamo pojem »nujni dedič« v dveh primerih in sicer pro oporočnem dedovanju in v primeru, kadar zapustnik za časa življenja razpolaga tudi z delom zapuščine s katerim načeloma ne bi smel razpolagati. Zakon o dedovanju določa, da imajo nujni dediči pravico do dela zapuščine, s katerim zapustnik ne more razpolagati; ta del zapuščine je nujni delež. Gre za del zapuščine s katerim naj zapustnik ne bi razpolagal.

Da zapustnik ne bi obšel teh pravil in z pravnimi posli med živimi obšel ta del predpisa je najprej potrebno ugotoviti obračunsko vrednost zapuščine in šele nato lahko ugotovimo ali je kakšen dedič prikrajšan in kolikšno je njegovo prikrajšanje. Do tega pa zagotovo pride, če je zapustnik podaril vse svoje premoženje samo enemu ali določenim dedičem.

Oseba, ki je poklicana k dedovanju in ki meni, da je njegov dedni delež prikrajšan je tako nujni dedič, ki mora to svojo pravico uveljavljati v zapuščinskem postopku. Zakon o dedovanju (ZD) za takšne primere uveljavlja institut vračunanja volil in daril v dedni delež. Opisano pomeni, da mora dedič katerega dedni delež je bil prikrajšan zaradi danih daril ali volil v postopku zahtevati vračunanje drugemu dediču ali volilojemniku danega darila ali volila. Opisano pomeni, da bo prikrajšani dedič zahteval, da se vrednost darila, ki jo je drugi dedič prejel od zapustnika vračuna v njegov dedni delež in bo od preostale zapuščine dobil toliko manj kolikor znaša vrednost darila. Zakon določa tudi primere, ko ne pride do vračunanja darila.

Če premoženje, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti, ne zadošča, da bi drugi dediči dobili ustrezno vrednost, jim dedič, kateremu se vračunajo darila in volila, ni dolžan vrniti kaj od tistega, kar je on dobil. Prej opisano pa ne velja kadar je prikrajšan nujni delež dediča. V takem primeru se darila vračajo do vrednosti, kot je potrebno, da se dopolni nujni delež.

Ali bodo vnuki darovalca nujni dediči je odvisno od tega ali bodo prišli v poštev za dedovanje.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj