Na vsebino

Odgovornost podjetnika za dolgove

Podjetniku sem izstavil račun za opravljene storitve. Ugotovil sem, da je prenehal z opravljanjem dejavnosti. Ali ga lahko dolg izterjam?

Odvetnik odgovarja

Odgovor na vprašanje je odvisen od načina prenehanja podjetnika. V skladu z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1) se podjetnik obravnava kot fizična oseba in ne kot pravna oseba. Opisano je pomembno zato, ker je v zakonu določeno, da podjetnik odgovarja z vsem svojim premoženjem. Takšna odgovornost pa velja tudi v primeru prenehanja opravljanja dejavnosti.

Torej, če je podjetnik prenehal opravljat dejavnost, ker se je sam tako odločil ali ker je bil izbrisan iz registra zaradi razlogov naštetih v ZGD-1 velja, da bivši podjetnik kot fizična oseba še naprej odgovarja za svoje obveznosti iz naslova opravljanja dejavnosti. Prenehanje dejavnosti samostojnega podjetnika ne pomeni tudi prenehanje fizične osebe. Podjetnik je namreč že od vsega začetka le fizična oseba, ki opravlja dejavnost. Zato ob prenehanju opravljanja dejavnosti ali ob izbrisu iz Poslovnega registra Slovenije ostaja osebno odgovoren za vse obveznosti, ki izhajajo iz naslova opravljanja dejavnosti in sicer z vsem svojim osebnim premoženjem.

Poznamo pa tudi tako imenovani stečaj samostojnega podjetnika. Dejansko gre za osebni stečaj podjetnika. V tem primeru pa velja, da je potrebno terjatve prijaviti v stečajno maso. Terjatve, ki so priznane so nato poplačane iz stečajne mase. V kolikor pa sodišče izda sklep o odpustu obveznosti in bo v tem zajeta tudi vaša terjatev, pa je ne boste mogli izterjati.

Glede na vse opisano je potrebno najprej preveriti zakaj je bil podjetnik izbrisan iz poslovnega registra in šele nato je moč ugotoviti ali terjatev še vedno obstoji ali ne.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj