Na vsebino

Osebna izkaznica

V medijih je bila objavljena novica o kaznovanju tujcev, ki niso imeli pri sebi osebnih dokumentov. O samem primeru sem premalo seznanjen in ga zato ne komentiram. V prispevku pa bom na kratko predstavil določila Zakona o osebni izkaznici (ZOIzk-1) in njegove določbe, ki se nanašajo na državljane Republike Slovenije.

Odvetnik odgovarja

Zakon določa, da je osebna izkaznica javna listina s katero državljani Republike Slovenije dokazujejo istovetnost in državljanstvo. Poleg prej opisanega namena pa se osebna izkaznica lahko uporablja tudi za prehod državne meje držav Evropske unije in Schengenskega prostora ter drugih držav, ki so za to izrazile privolitev.

Vsak državljan Republike Slovenije lahko pridobi osebno izkaznico. Zakon pa določa tudi kdaj je obvezna pridobitev osebne izkaznice, in sicer mora vsak polnoletni državljan imeti osebno izkaznico, kadar nima drugega veljavnega uradnega identifikacijskega dokumenta, opremljenega s fotografijo, ki ga je izdal državni organ razen v primeru, če stalno prebiva v tujini. V skladu s slovensko zakonodajo je takšen drug uradni dokument potna listina. Glede na opisano je tako moč ugotoviti, da moramo imeti po polnoletnosti vsaj en veljaven osebni dokument in sicer ali osebno izkaznico ali potni list.

Zakon določa, da je kršitev prej opisanega prekršek, saj določa, da se z globo od 400 do 830 EUR kaznuje posameznik, ki nima uradnega identifikacijskega dokumenta, opremljenega s fotografijo, ki ga je izdal državni organ.

Zakon določa, da mora imeti državljan pri sebi osebno izkaznico ali drug uradni identifikacijski dokument, na katerem so navedeni točni osebni podatki, na katerem fotografija izkazuje imetnikovo podobo in ki ni poškodovan oziroma obrabljen, razen kadar bi bilo glede na okoliščine to nesmotrno, in ga na zahtevo uradne osebe, ki je po zakonu za to pooblaščena, dati na vpogled za preverjanje istovetnosti. Glede na opisano je jasno, da moramo imeti pri sebi vedno osebni dokument s pravilnimi podatki in ustrezno fotografijo. Opisano pomeni, da je potrebno v primeru spremembe naslovov, imena, priimka zahtevati izdajo novega dokumenta in ga imeti pri sebi. Zakon sicer določa tudi izjemo od tega pravila, vendar v sodni praksi nisem zasledil katere bi bile okoliščine v katerih posedovanja dokumenta ne bi bilo smotrno. Vsekakor pa za to ni enotnega pravila in je odvisno od vsakokratnih okoliščin.

Tudi za neposedovanje osebnega dokumenta, ki je opisan v prejšnjem odstavku, zakon predvideva globo in sicer v višini 50 do 200 EUR.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj