Na vsebino

Prekršek ali kaznivo dejanje?

Sodeloval sen v gostilniškem prepiru in odrinil osebo. Prišla je policija in obema napisala kazen. Sedaj pa sem za isto zadevo prejel vabilo na zaslišanje kot obdolženi zaradi telesnih poškodb. Zanima me zakaj, sej sem že bil kaznovan?

Odvetnik odgovarja

Glede na opisano dejansko niste bili kaznovani za isto zadevo. V vašem primeru je verjetno šlo za to, da ste med gostilniškim prepirom nekoga udaril, oziroma je oškodovani ali kdo drugi tako prijavil policiji. Policija je vas in drugo osebo obravnavala in vam verjetno izdala plačilne naloge po Zakonu o javnem redu in miru (ZJRM-1), ki določa, da se izreče globa tistemu, ki drugega udari.

Glede na to, da opisujete, da ste vabljeni na zaslišanje kot obdolženi za isto zadevo, je verjetno drugi udeleženec naknadno iskal zdravniško pomoč o čemer je bila obveščena policija in je isto zadevo morala obravnavati kot kaznivo dejanje. Za kakšno vrsto kaznivega dejanja gre lahko samo domnevam, verjetno pa za kaznivo dejanje povzročitve lahke telesne poškodbe.

Bistvena razlika je v opisu prekrška in tako imenovani »kriminalni količini«. Pri prekrških gre načeloma za lažja dejanja, kazniva dejanja pa so določena kot težja dejanja. Načeloma se isto ali enako dejanje ne more obravnavati kot prekršek in kot kaznivo dejanje, seveda pa obstajajo tudi izjeme. V določenih primerih se opis prekrška in kaznivega dejanja ujemata in samo tako imenovana »kriminalna količina« opredeli ali bo pristojen organ obravnaval dejanje kot prekršek ali kot kaznivo dejanje.

Za vaš primer lahko domnevam, da je prišla na kraj policija. Z obema (vsemi) udeleženci je opravila postopek in očitno nihče ni zatrjeval, da bi bil kakorkoli poškodovan. Zato je izdala plačilne naloge za prekršek, saj ZJRM-1 določa vaše dejanje kot prekršek, do trenutka ko nekdo trdi, da je bil telesno poškodovan. Če so osebi, ki trdi, da je bil telesno poškodovan nastale že lahke telesen poškodbe (kar so tudi udarnine in podplutbe) in to ugotovi zdravnik potem se tozadevno dejanje ne more več obravnavati kot prekršek, ampak kot kaznivo dejanje. Verjetno je drugi udeleženec naknadno iskal zdravniško pomoč.

Pri tem je potrebno poudariti, da v kolikor bi bili obsojeni za očitano vam kaznivo dejanje, se vam bo v izrečeno kazensko sankcijo vštela tudi globa, ki ste jo plačali za prekršek.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj