Na vsebino

Zastopanje pred sodiščem

Rad bi vložil tožbo zaradi neplačane kupnine za avto. Ali me mora zastopati odvetnik?

Odvetnik odgovarja

Odgovor na postavljeno vprašanje je med drugim odvisen od poslovne sposobnosti in tudi od višine neplačane kupnine. Če je stranka poslovno sposobna potem se lahko pred Okrajnim sodiščem zastopa sama ali po pooblaščencu, ki je popolnoma poslovno sposoben. To ne rabi biti odvetnik, niti oseba z opravljenim pravniškim državnim izpitom.

Pred Okrožnim sodiščem, ki odloča kadar vrednost spora presega 20.000,00 EUR in v drugih z Zakonom o pravdnem postopku določenimi primeri ravno tako ni nujno, da stranko zastopa odvetnik. Če jo ne zastopa odvetnik mora meti pooblaščenec obvezno opravljen pravniški državni izpit.

Enaka pravila veljajo tudi pri zastopanju strank pred višjim in vrhovnim sodiščem.

V vsakem primeru gre za zelo občutljive zadeve in je priporočljivo, da vas zastopa pravni strokovnjak, ki so mu poznane vsi materialni in procesni vidiki pravde. Da gre za občutljivo zadevo je predvidel že zakonodajalec, ki je v 2. odstavku 87. člena Zakona o pravdnem postopku določil, da če sodišče ugotovi, da pooblaščenec, ki ni odvetnik, ni sposoben za zastopanje, opozori stranko na škodljive posledice, ki lahko nastanejo zaradi nepravilnega zastopanja.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj