Na vsebino

Sodne počitnice

Bliža se čas tako imenovanih sodnih počitnic. Kaj to dejansko pomeni?

Odvetnik odgovarja

Ljudje pogosto mislijo, da so sodne počitnice čas ko sodišča »ne delajo« vendar temu ni tako. Termin sodne počitnice dejansko pomeni čas med 15.7. in 15.8 v letu, ko sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. V vseh ostalih zadevah pa sodišče narokov ne razpisujejo. V tem času tudi ne tečejo procesni roki, prav tako se ne vročajo sodna pisanja. Če pa se že vročajo, pa začnejo morebitni procesni roki teči prvi naslednji dan po 15.8. Pri tem je pomembno poudariti, da vse opisano velja samo za procesne roke in ne za materialne roke.

Materialni roki tečejo ne glede na sodne počitnice.

Kaj so nujne zadeve je ravno tako določeno v prej citiranem členu Zakona sodiščih. Kot nujne zadeve, torej zadeve v katerih sodišče razpiše naroke v času sodnih počitnic, vroča pisanja in tečejo vsi procesni roki se štejejo preiskave in sojenje v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost, ter v kazenskih zadevah tujcev, ki ne prebivajo v Republiki Sloveniji, postopki v zadevah zavarovanja, nepravdne in izvršilne zadeve v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi, ki izhajajo iz zakona, nepravdne zadeve o pridržanju oseb v psihiatričnih zdravstvenih organizacijah, menični in čekovni protesti ter menične tožbe, spori za objavo popravka objavljene informacije, popis zapustnikovega premoženja, zadeve prisilne poravnave in stečaja, ter vse druge zadeve za katere tako določa zakon.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj