Na vsebino

Zamudna sodba

Prejel sem dokument sodišča z nazivom Poziv na odgovor na tožbo, ki jo je vložil sosed zoper mene. Sodišče je zapisalo, da imam rok za odgovor 30 dni. V obrazložitvi pa je kar nekaj zapisov o tem, kaj se zgodi če ne odgovorim na tožbo. Zanima me kaj se dejansko zgodi če ne odgovorim na tožbo.

Odvetnik odgovarja

Če tožba, ki jo je vložil toženec izpolnjuje določene pogoje, ki so določeni v Zakonu o pravdnem postopku (ZPP) jo sodišče vroči tožencu. Od dneva vročitev ima toženec pravico, da na tožbo odgovori v zakonsko določenem roku, če ne ga lahko doletijo posledice, ki jih določa ZPP.

Če toženec ne odgovori na tožbo pravočasno ali sploh ne odgovori sodišče izda tako imenovano zamudno sodbo. Če so izpolnjeni pogoji in sicer:

  • da je toženi stranki pravilno vročena tožba v odgovor;
  • da ne gre za zahtevek, s katerim stranke ne morejo razpolagati;
  • da izhaja utemeljenost tožbenega zahtevka iz dejstev, ki so navedena v tožbi;
  • da dejstva, na katera se opira tožbeni zahtevek, niso v nasprotju z dokazi, ki jih je predložil sam tožnik, ali z dejstvi, ki so splošno znana.

takrat sodišče ugodi tožbenemu zahtevku tožnika.

To pomeni, da v kolikor na tožbo ne boste odgovorili ali ne boste odgovorili pravočasno in če bodo izpolnjeni vsi prej navedeni pogoji bo sodišče tožbenemu zahtevku vašega soseda ugodilo. Praktično to pomeni, da boste morali izpolniti kar sosed zahteva od vas (tožbeni zahtevek) in tudi poravnati vse stroške postopka, če je sosed zahteval povračilo tudi teh.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj