Preoblikovanje blagovne znamke je dolgotrajen proces, ki zahteva precej razmišljanja, raziskave in testiranj. Pomemben pa je takrat, ko je naša podoba zastarela, če ne izstopamo več iz konkurence, se združimo z drugim podjetjem, če nastopi nov direktor in še bi lahko naštevali. Rebrand zahteva precej časa in tudi druge dragocene vire, zato se ta naredi ob dobrem premisleku. Kdaj torej nastopi rebrand?

1. Naša blagovna znamka ne izstopa

Prepoznavnost blagovne znamke in njene specifične karakteristike, ki jo ločujejo od konkurence, so bistvene za njeno preživetje v času velikih izbir, ki jih imajo potrošniki. Če smo opazili, da okrog nas vsi izgledajo podobno in na zunaj ne kažemo, zakaj smo ravno mi dobra izbira, potem je potreben premislek. Potrudimo se, da ne kopiramo konkurence, temveč se od nje razlikujemo. To nas naredi edinstvene, verodostojne in izvirne. In tako izstopamo.

2. Preusmerili smo se v novi trg

Če tržimo drugi ciljni skupini ali pa vstopamo na tuji trg, potem je potrebno blagovno znamko temu tudi prilagoditi. Le ta mora namreč biti primerna za svoje občinstvo. To seveda velja, v kolikor ima nova ciljna skupina povsem drugačno demografijo od prejšnje. Podjetje se le tako razvija, prilagaja na spremembe na trgu in preoblikovanje blagovne znamke je pokazatelj takšnega razvoja.

3. Trenutna blagovna znamka zmede ljudi

Blagovna znamka nosi sporočilo, le to pa morajo potrošniki razumeti brez prevelikega razlaganja. Tako je pomembno, da pametno skomuniciramo sporočilo naše blagovne znamke in opustimo elemente, ki zmedejo potrošnika. Dober čas za preoblikovanje blagovne znamke je, ko naš logotip ali pa ime izdelka ob prvem pogledu niti malo ne razkriva, s čim se ukvarjamo.

4. Blagovna znamka je zastarela

Blagovna znamka naj bi odražala naše vrednote in vizijo. Ko ugotovimo, da blagovna znamka predstavlja le del našega podjetja ali ne predstavlja več vseh izdelkov/storitev, ki jih zastopamo, potem je čas, da premislimo o obstoječi blagovni znamki, mogoče celo uvedemo novo blagovno znamko.

5. Pojava nove konkurence

V primeru, da se pojavi nova konkurenca, ki ima sorodno podobo naše blagovne znamke, potem je vsekakor čas za premislek. Sedaj smo skoraj da prisiljeni, da gremo v novo podobo, saj lahko kopije zmedejo naše občinstvo. Nastopi čas, ko se je potrebno oddaljiti od obstoječe podobe in se identificirati z novo. Sedaj je lahko nova blagovna znamka bolj privlačna in se kot sveža alternativa postavi v nasprotje novo nastali konkurenci.

6. Razširili smo svoje dejavnosti

Spremembe, kot so razširitev dejavnosti, večja ponudba izdelkov ali pa samo preusmeritev prodaje na spletno stran tudi pogojujejo premislek. Pomembno je, da te spremembe odraža tudi naša blagovna znamka.

7. Želimo preoblikovati naš trenutni ugled

Če se zgodi, da v javnosti zaradi številnih možnih razlogov, dobimo slab ugled, je ena izmed rešitev preoblikovanje blagovne znamke. Na primer, javnost nas je označila kot okolju neprijazno podjetje, zato naša nova blagovna znamka poudarja, kako naš obstoj koristi okolju.

Verjetno se najde še kakšen razlog, ko preoblikovanje blagovne znamke koristi rasti in razvoju podjetja. Dejstvo je, da se trg hitro menja in temu tako se moramo tudi mi prilagoditi. Vedno znova se pojavlja tudi nova konkurenca. Zaradi hitrih sprememb današnjega časa je potrebno poleg kreativnega mišljenja vključiti tudi našo pragmatičnost. Preoblikovanje blagovne znamke naj bo pametno premišljeno.