Po definiciji bonton pomeni olikano, lepo vedenje v določeni situaciji. Če dolgo nismo bili na kakšnem poslovnem ali mrežnem dogodku, je lahko vsako mreženje stresen dogodek. Pa vendar že malo znanja in upoštevanje osnovnih poslovnih etiket nam lahko da samozavest za dober prvi vtis.

Če je poslovni dogodek sproščen, se lahko zgodi, da se preveč razkomotimo. Tako se hitro spozabimo, da smo v okolju, ki od nas zahteva visoko profesionalnost in temu primerno vedenje. Ne govorimo s polnimi usti. Poslušamo sogovorca brez prekinitev. Rečemo prosim in hvala. Gledamo ljudi v oči. Smejimo se.

Za prvi vtis je pomembno, da imamo dober stisk roke, ko se rokujemo. In naj ne bo naša roka kot mrtva riba, rokujemo se samozavestno in ne stisnemo roke premočno. Na mrežnih dogodkih držimo kozarec ali krožnik zato v levi roki, saj se rokujemo z desno. Naslednje, kar daje dober vtis je, da damo prednost sogovorcem in ne svojemu telefonu. Če že moramo nujno narediti klic, se opravičimo in gremo na stran. Tako ne motimo pogovora ostalih.

Pri mreženju je pomembno, da se pogovarjamo s čim več ljudmi. To je pravzaprav bistvo mrežnih dogodkov - spoznati čim več novih obrazov, ki so naši potencialni partnerji, naročniki, stranke, mentorji. Navdih in novi zagon pa nam dajejo tudi uspešne zgodbe naših sogovorcev. Omejimo pogovore na približno 5 minut. Kako pa se vključiti v pogovor? Če se želimo pridružiti skupinskemu pogovoru, je najbolje, da pristopimo tiho, prislikamo nasmeh in počakamo, da nas nekdo v skupini opazi. Če je pogovor že v teku, nekaj časa poslušamo, da bolje razumemo temo pogovora. Šele nato se lahko vključimo v debato. Pogovora ne zapustimo, če nekdo od sogovorcev še vedno govori.

Ko govorimo, bodimo zapomnljivi. Pred dogodkom se tako oborožimo z nekaj temami pogovora; aktualni dogodki, filmi in hobiji so le ene izmed možnih opcij. Za samozavesten nastop pa izberemo obleko, v kateri se počutimo odlično. Ko se predstavimo, vedno izrečemo ime in priimek. In seveda, ne pozabimo vizitk!