V ZDA se v 70-ih letih 20. stoletja oblikuje mladinska subkultura, t.i. otroci cvetja, tudi hipiji. Med drugim, znani tudi po izredni svobodi, pacifizmu ter širjenju sporočila miru in ljubezni. Bili so mladi uporniki, katerih miselnost je vplivala na mnoge vidike popularne kulture.

Otroci cvetja so za sporočanje svojega poslanstva prevzeli ikonski simbol miru, ki ga je Gerard Holtom oblikoval v letu 1958. Okrogli znak je bil narejen za namen kampanje za jedrsko razorožitev (ang. Nuclear Disarmament). Holtom je dobil navdih v signalni abecedi z zastavicami (znana tudi kot abeceda zastave semaforja). Gre za mednarodno priznan sistem komunikacije, namenjen za sporočanje na daljavo. Na primer, ladjam in letalom. Če simbol miru pogledamo od blizu, sta razvidni črki N (Nuclear) in D (Disarmament) abecede zastave semaforja.

Pa vendar je izvorni pomen znaka za mir znan predvsem strokovnjakom, ki uporabljajo tovrstno abecedo. V množični in popularni kulturni pa danes znak za mir velja za simbol miru mladine iz sončne Kalifornije.