Evo, tukaj smo. V najlepšem, najbolj bleščečem času tega leta. Vse diši po jabolkih, cimetu in ingverju. Na ulicah nas pozdravljajo lučke, ki se nam iskrivo smejijo v temi. Ulice je prevzel vonj klinčkov, ki nas vabijo do najbližjega kuhančka. Seveda jaz gledam mesece skozi začimbe in kulinariko in ne vem, če obstaja kakšen mesec v naših krajih, ki je bolj začinjen kot je praznični december. Tukaj in tam si lahko dovolim, da v jed vsujem preveč ingverja ali cimeta in prav nihče se ne pritožuje. Ko vstopijo ljudje skozi vrata našega bistroja, rečejo, joj pri vas čisto po praznikih diši. Seveda, če je Polona porabila 3x preveč cimeta, ingverja in klinčkov, prav duška si je dala, povesta Nina in Simona.

December je mesec, ko se družimo, mesec, ko se večkrat obiščemo, mesec, ko so stiski rok najpogostejši… o ki bi vsaj vsak mesec imel v sebi toliko topline, kot jo ima december. Ni dvoma, da je december najbolj začinjen mesec tako ali drugače. Pa ne samo to, je zadnji mesec, ko se lahko utapljamo v čokoladi, preden začnemo razmišljati o dietah in kopalkah. In pri nas v bistroju ni nič drugače. Čokolada na čokolado. Je lahko kaj boljšega, ko brez slabe vesti lahko pojemo pol kile čokolade. No, zame osebno je to nekaj vrhunskega. S čokoladno pito v ustih razmišljam o januarski prečiščevalni ponudbi in o mojem detoxu.

Da pa čokolade ne bo preveč, hahaha ji dodamo slastno karamelo z arašidi. Ja, to pa so prazniki in to je sreča. Vsi ste že slišali, da čokolada vpliva na hormon sreče, torej ni razloga, da si v prazničnih dneh ne bi privoščili dobro mero sreče ali čokolade.

Ko smo v bistroju razmišljali s katerim receptom prvič nastopiti na Odeonu, smo vse punce v en glas rekle z našo slavno D(r)oživeto snikers pito. Evo, odločitev je padla in tokrat z vami delimo Polino d(r)oživeto snikers pito, kjer se oči iskrijo od karamele, srce pa poskakuje od sreče, ker je dobilo svojo čokolado.

Vsa naša testa so fermentirana vsaj 12 ur, saj le s fermentacijo dobimo pravi okus in lahkost hrane. Prav zares so naše mlečnokislinske bakterije že prebavile testo namesto nas, nam torej ostane smo sreča, ups, mislim, čokolada in karamela.

Kot boste ugotovili, v receptu ni pecilnega praška. Zakaj? Ker ga preprosto ne potrebujemo, saj smo dodali droži in to je to!

Bomo pa tudi veseli vaših predlogov o tem, katerega recepta si še želite in s čim vam lahko »postrežemo« naslednji četrtek.

Ekipa PolaBekeraj bistroja vam želi karamelno - čokoholičen teden, do naslednjega četrtka… Če pa vas pot zanese mimo, pridite kaj do nas…ali na košček pite, kosilo ali samo toliko, da nas pozdravite.

D(r)oživeta snikers pita (testo je za dve piti okroglega pekača premera 28 cm):

Krhko fermentirani testo

300 g ostre moke

80 g masla

80 g sladkorja v prahu

1 do 2 jajci (odvisno od velikosti jajc)

100 g droži

ščepec soli

Karamela: za dve piti

300 g rjavega sladkorja

500 g sladke smetane

250 g masla

500 g slanih arašidov

Čokoladna pena

4 jajca

50 g rjavega sladkorja

400 g stopljene čokolade

30 g kakava

500 g mascarpone

Testo:

Vse sestavine za testo dobro zgnetemo v lepo gladko maso. Zavijemo v živilsko folijo in pustimo v hladilniku vsaj 12 ur, da se moka lepo sfermentira. Fermentirano krhko testo bo veliko lažje prebavljivo, zaradi obnašanja sladkorjev pri fermentaciji pa bo veliko bolj hrustljavo. Prav tako ima še eno prednost - lahko ga valjate čisto na tanko in se vam ne bo drobilo. Po 12 urah ga razvaljamo in z njim obložimo pekač ter postavimo v hladilnik.

Karamela:

Sladkor lepo počasi topimo na ognju in pazimo, da se nam ne zažge. Stopljenemu sladkorju dodamo vrelo sladko smetano in mešamo do gladke mase (bodite previdni, karamela je ena najbolj vročih stvari, zato je ne okušajte, dokler se ne ohladi). Gladko karamelo odstavimo z ognja in ji primešamo maslo, ko se maslo raztopi dodamo še arašide in dobro premešamo.

Karamelo razdelimo na 2 dela in vlijemo na testo.

Čokoladna pena:

Jajca in sladkor stepemo ter dodamo mascarpone in kakav. Na koncu v dobro stepeno maso dodamo še stopljeno čokolado. Peno lepo razdelimo po karameli na naše testo (količina pene je za dve piti).

Pečenje:

Vse skupaj damo v pečico na 180 do 200 stopinj in pečemo približno 40 minut. Med samo peko vam bo pena kar narastla in rahlo popokala - če ste prav mešali sladkor mora popokati, saj želimo da poči, kar da naši piti tipičen rustikalno prazničen pridih. Na vrhu jo na vašo željo lahko potresete še s kakavom.