Ste kdaj preverili kaj pokažejo zadetki v iskalniku Google, če vpišete ime svojega podjetja oziroma blagovne znamke? Pa se zavedate, da to še kako vpliva na odločevalski proces vašega potencialnega kupca?

Današnji kupec želi imeti čimveč informacij, preden se odloči za nakup. Splet mu to omogoča, ne glede na čas ali kraj iskanja, preverjanja in primerjanja. Četudi nimate spletne trgovine in imate fizično trgovino - bo kupec še vedno pred odhodom v vašo trgovino obiskal splet in poskušal najti čim več informacij o vas (storitvi, produktu, verodostojnosti podjetja). Zato ni vseeno kaj najde na spletu o vas - v kolikor je seveda vaš cilj prodaja.

Kako v 4 točkah preveriti, kako vas vidi potencialni kupec na spletu?

Odločevalski proces za nakup najpogosteje poteka v tem vrstnem redu:

1. ISKALNIK GOOGLE (mesto prikaza, razširjeni prikaz, Google My Business, Google Photos):

Ko boste v iskalnik Google vpisali ime podjetja ali blagovne znamke, boste lahko videli na katerem mestu ste. Žal smo kupci precej razvajeni in redki kliknemo na drugo stran v iskalniku. Potem pa so tukaj še Google Photos (Google slike). Čedalje bolj se povečuje število iskanj tudi prek slikovnih zadetkov. Ne pozabite pa tudi na Google My Business, ki je Google vizitka o vašem podjetju, s pomočjo katere lahko predstavite svoje podjetje vsem, ki želijo hiter dostop do osnovnih informacij o vašem podjetju.


2. SPLETNA STRAN / SPLETNA TRGOVINA (uporabniška izkušnja):

Spletna stran ali spletna trgovina je poglavje zase. Je vaš najboljši prodajalec v virtualni podobi.
Kot smo že pisali na začetku, je izredno pomembno, kakšen vtis boste z njo pustili na obiskovalcu. Kdaj ste nazadnje vprašali vaše kupce, kaj si mislijo o vaši strani in kako hitro so našli iskane informacije? Poznate orodje Google Analytics, s katerim lahko preverite, kako se obnašajo obiskovalci na vaši spletni strani/trgovini? To so odlične informacije, ki lahko drastično dvignejo prodajo oziroma pospešijo odločevalski proces pri nakupu.

Ne pozabite torej na upoštevanje uporabniške izkušnje. Vse to obiskovalcu vliva zaupanje in se hitreje odloči za nakup.

3. DRUŽABNA OMREŽJA (facebook, instagram, linkedin, youtube):

V kolikor ste prisotni na teh omrežjih, je velika verjetnost, da se lahko pojavite tudi v prvih zadetkih na Googlu. Tako je ponovno zelo pomembno, da imate urejene strani na izbranih družabnih omrežjih. Ne ustvarjajte strani na družabnih omrežjih, v kolikor nimate časa urejati le-teh ali nimate primernega skrbnika za komunikacijo. Boljše, da vas ni, kot da nimate urejeno in kažete slab prvi vtis o svoji storitvi/izdelki.


4. MEDIJI (v katerih časopisnih/spletnih medijih ste se pojavili):

Tudi na to ne gre pozabiti. Kakšno podobo ste ali še kažete v medijih. Kateri mediji pišejo o vas in na kakšen način. Sem spadajo intervju in ostala sporočila za javnost. Te članki pa seveda vplivajo tudi na vašo uvrstitev v iskalnikih.

PODROBNEJŠI ZAPIS in več slikovnih primerov si lahko ogledate TUKAJ: >>> https://www.starkmat.si/kako-me-vidijo-drugi-analiza-spletne-prisotnosti-podjetja/