Na vsebino

Kako pa vi naredite redno varnostno kopijo spletne strani?

Če odgovorimo namesto vas, verjetno je sploh ne ali pa ne veste.

Kaj sploh varnostna kopija je, oziroma zakaj jo potrebujemo?

Varnostna kopija ali “backup” je datoteka ali skupek datotek v posebnem formatu, ki nam omogoča, da jo uporabimo v primeru, ko na spletni strani pride do kakšne resne težave, vdora, porušene vsebine, napačnih posodobitev ipd. Torej težav, ki jih ni mogoče odpraviti in vplivajo na izgled ali funkcionalnost vaše spletne strani.

Pravilno pripravljeno kopijo lahko razmeroma enostavno “prikličemo” v sistem in povrnemo spletno stran v obliko, kot je bila pred težavo oz. v tistem trenutku, ko je bila kopija narejena.

Prvi pogoj, da lahko kopijo uporabimo, pa je seveda ta, da jo sploh imamo.

In ker varnostne kopije velikokrat delamo ročno, se zna zgodit, da nimamo uporabne kopije, saj je le-ta prestara, ko jo želimo uporabit - nočemo vendar izgubiti vsega napredka na spletni strani, ki je bil narejen v času od kopije do te nesrečne težave.

Zato nujno potrebujemo sistem, ki nam omogoča avtomatsko izdelavo varnostne kopije, ki je neodvisen od nas.

Eden od načinov izdelave varnostne kopije je direktno na strežniku, kar je odvisno od paketa spletnega gostovanja in nastavitev ponudnika gostovanja. Za to možnost kontaktirajte vašega ponudnika.

V kolikor pa želite enostavne nastavitve, do katerih lahko dostopate sami in izdelavo kopije preko dostopa na spletno stran, pa imamo za vas nasvet.

Glede na to, da v Starkmat postavljamo spletne strani in trgovine samo z Wordpress CMS-jem, bomo razložili na tem primeru. Wordpress, na primer, omogoča več načinov avtomatske izdelave varnostne kopije, tukaj bomo opisali eno največkrat uporabljenih.

Wordpress vtičnik UpdraftPlus omogoča enostavno nastavljanje avtomatične izdelave varnostne kopije, izbor datotek, ki so vključene, izbor frekvence kopiranja, mesto kopiranja ter najpomembnejše - enostaven priklic “prejšnje verzije” vaše spletne strani iz shranjene kopije.

Še najpomembnejši nasvet:

v osnovi se varnostna kopija vedno shrani na strežnik, kjer je tudi spletna stran, vendar pa to ni varna praksa, saj lahko pride do težav s strežnikom ali dostopom do njega in/ali dostopom do spletne strani in nam v teh primerih tudi takšna kopija ne pride v poštev, saj ne moremo do nje.

Zato VEDNO shranimo varnostno kopijo nekam ločeno od lokacije spletne strani.

Pri UpdraftPlus lahko izberete (nam ljubo možost) npr. shranjevanje na Google Drive račun, ki je popolnoma ločen od situacije na strežniku spletne strani. Lahko pa jo shranite tudi na lokalni disk na svojem računalniku - vendar ta možnost ni časovno optimalna.

Kako torej uporabiti UpdraftPlus za vašo Wordpress spletno strani?

Sledite navodilom na povezavi TUKAJ.

Za več informacij ali pomoč, pa lahko pišete na [email protected].

Starkmat

Starkmat

STARKMAT >> Zanesljiva podpora podjetjem na področju spletnih rešitev in marketinga. Že od leta 2016 skrbimo za naročnike iz cele Slovenije.
Osredotočeni smo na uspeh in merljive rešitve.

Lahko vam pomagamo pri izdelavi spletne strani ali trgovine, postavitvi profesionalnega LinkedIn profila, vzpostavitvi avtomatiziranega sistema za pošiljanje mailov, izvedbi Facebook ali Google Ads kampanje, optimizaciji obstoječe spletne strani ali pomagamo z mentorskim programom.
Imate vprašanje za nas? Spoznajmo se.

www.starkmat.si | [email protected] | 040 643 733 | FB | LI


Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj