Na vsebino

“Pa dej napiši kakšno svojo izkušnjo.”

Barbike, Martinov mail in zgodbarjenje.

Me kliče Martin in me prosi za mnenje glede ideje, da bi bolj izkoristil maile svojih strank in z njimi delil informacije o njegovih produktih. “Pa dej napiši raje kakšno svojo izkušnjo” je bila moja takojšnja replika. :) Pa je nadaljeval s tem, da bi imel rad res kratke maile in da ne ve, če je potem ta format primeren za deljenje izkušenj, primerov dobrih praks - za zgodbe.

Dolge ali kratke - ljudje obožujemo zgodbe! Še posebej v času, ko je cel kup generične vsebine.
Pripovedovanje zgodb je najstarejša izmed oblik interpretacije, saj je univerzalno povezana s človeškostjo, enotna vsem kulturam. Pomembna je zlasti, ker omogoča poslušalcem vzpostaviti oseben odnos do tematike, s pristopom, ki vključuje čutila, čustva, se povezuje s poslušalci preko navezav na njihove pretekle izkušnje, ob ustrezni rabi jezika in vokalizaciji, je informacija sprejeta in ozaveščena na popolnoma drug način v primerjavi z golim naštevanjem dejstev, opisovanjem.

Ni nov pojem, je pa pogosto spregledan.
ZGODBARJENJE (ang. storytelling)

Če zdaj zavijate oči nad terminom v slovenskem jeziku, naj vas pomirim, da je vse ok. Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša odobrava besedo. Omenja celo “hujšo” varianto - zgodbičenje. Kot zanimivost naj omenim še, da na inštitutu izpostavljajo, da je beseda zgodbarjenje že vključena v Besedišče slovenskega jezika, kar kaže na to, da ne gre za novotvorbo, temveč za starejšo besedo, ki pa vseeno ni bila tako razširjena, da bi bila vključena že v SSKJ2.

Elementi, ki tvorijo zgodbarjenje so avtentičnost, iskrenost, čustvenost, empatija, razumevanje, učenje, inspiracija, vizualizacija, podrobnosti in dramski trikotnik - seveda. Bistvo zgodbarjenja je v moči osebne pripovedi, ki presega suhe podatke ali dejstva. To je način, kako deliti človeško izkušnjo na način, ki nagovarja občinstvo na emocionalni in intelektualni ravni.

Zgodbarjenje v praksi?

Martin bo svoje e-mail zgodbarjenje začel s prvim mailom, kjer bo predstavil svoje začetke. Kdo ne mara iskrenih izpovedi o začetkih poti ali prvih srečanjih s produktom, ki ga zdaj ponujaš na trgu? Naj bodo iskrene. Še najboljše je, da si predstavljate, da se o tem pogovarjate z znancem. Naj potencialne stranke začutijo to povezanost, ki jo gradite.

Potem pa si lahko zgodbe sledijo od prvih izkušenj, zabavnih ali bolj resnih uporabniških izkušenj zadovoljnih uporabnikov, o tem kako se ta produkt povezuje s katerim drugim (“co-branding” zgodbe). Super je tudi, če vmes vključite kratke poučne nasvete ali glede direktne uporabe produkta ali indirektne.

Lahko delite kaj zabavnega kar se vam je zgodilo danes - nasmejte svoje občinstvo in držite se Paretovega pravila 20/80. Naj večji del vaše komunikacije s sledilci, strankami predstavlja neprodajna vsebina (brez direktne prodaje). Seveda je lahko kje subtilno umeščena povezava do spletne strani, a imejte v mislih, da gradite odnos. Obrestovalo se bo.

A vas zanima kako bo Martin oblikoval svoje maile?
Mogoče ga prepričam, da v naslednjem zapisu na portalu Radia Odeon delim prav njegovo prvo zgodbo. ;)

Hej, BARBIKA!
Tisti, ki še vedno dvomite v zgodbarjenje in menite, da je to potrata časa, še eno dejstvo.Ne pozabimo, da je eden najboljši primerov zgodbarjenja v marketingu film o slavni barbiki.

114 minut dolg marketinški oglas za Barbie kolekcijo. ;)

Imate dodatna vprašanja iz področja marketinga, spletnih rešitev ali kreiranja zgodb, ki pritegnejo? Pišite na >>> [email protected] in izkoristite brezplačen posvet.

Starkmat

Starkmat

STARKMAT >> Zanesljiva podpora podjetjem na področju spletnih rešitev in marketinga. Že od leta 2016 skrbimo za naročnike iz cele Slovenije.
Osredotočeni smo na uspeh in merljive rešitve.

Lahko vam pomagamo pri izdelavi spletne strani ali trgovine, postavitvi profesionalnega LinkedIn profila, vzpostavitvi avtomatiziranega sistema za pošiljanje mailov, izvedbi Facebook ali Google Ads kampanje, optimizaciji obstoječe spletne strani ali pomagamo z mentorskim programom.
Imate vprašanje za nas? Spoznajmo se.

www.starkmat.si | [email protected] | 040 643 733 | FB | LI


Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj