Na vsebino

Kako preverim svoj IP računalnika?

Tako kot imate svoj domači naslov, ki je sestavljen iz ulice in hišne številke, ima tudi vaš računalnik (ki je povezan z internetom) spletni naslov, ki mu rečemo IP.

“Kakšen je moj IP” ali v angleščini “what is my IP” je eden izmed najbolj iskanih izrazov na Googlu. Veliko ljudi želi vedeti svoj IP naslov iz različnih razlogov. Eden izmed primerov zakaj ga potrebujemo v marketingu pa je, ko želimo izključiti svoj spletni naslov oziroma “sebe” iz analitike obiska določene spletne strani, ki jo analiziramo - takrat vpišemo svoj IP naslov v filter, da ga analitika ne zaznava. Na splošno je razumevanje svojega IP naslova pomembno tudi za upravljanje in varovanje svoje prisotnosti na spletu.

Svoj javni IP najlažje poiščete tako, da v Google iskalnik vpišete “what is my ip?” in dobite vrsto zadetkov spletnih strani, kjer boste enostavno dobili odgovor. Prav tako vam naslov pokaže kar Google sam (kot Google Featured Snippet).

Kaj sploh predstavlja IP naslov?

IP (Internet Protocol) je oznaka za edinstveno identifikacijo osebnega računalnika, tablice ali pametnega telefona, ki je povezan z globalnim internetom. Sistem IP naslovov omogoča napravam v medmrežju, da se prepoznajo, komunicirajo in izmenjujejo podatke. Trenutno najpogosteje uporabljan standard IP naslovov je IPv4, kjer naslov sestavlja štiri številke, ločene s pikami (format XX.XX.XX.XX), pri čemer je vsaka številka omejena na največ tri števke. Če želite preveriti svoj IP naslov, ga lahko preverite TUKAJ.

Vašemu osebnemu računalniku ponudnik internetnih storitev dodeli edinstven (statičen) IP naslov. Če pa uporabljate usmerjevalnik ali router, bo ta dodelil dinamičen IP naslov, kar pomeni, da bodo spletne strani ob vašem obisku videle IP naslov usmerjevalnika, ne pa naslova, ki predstavlja vaš osebni računalnik.

Če vas zanima koliko IP naslov dejansko razkriva osebne informacije in kako preverite svoj lokalni IP naslov pa vabljeni k branju daljšega zapisa TUKAJ.

Starkmat

Starkmat

STARKMAT >> Zanesljiva podpora podjetjem na področju spletnih rešitev in marketinga. Že od leta 2016 skrbimo za naročnike iz cele Slovenije.
Osredotočeni smo na uspeh in merljive rešitve.

Lahko vam pomagamo pri izdelavi spletne strani ali trgovine, postavitvi profesionalnega LinkedIn profila, vzpostavitvi avtomatiziranega sistema za pošiljanje mailov, izvedbi Facebook ali Google Ads kampanje, optimizaciji obstoječe spletne strani ali pomagamo z mentorskim programom.
Imate vprašanje za nas? Spoznajmo se.

www.starkmat.si | [email protected] | 040 643 733 | FB | LI


Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj