Na vsebino

Digitalna preobrazba marketinga in prodaje

V Starkmat se ukvarjamo predvsem z digitalno preobrazbo marketinga in prodaje. Digitalizacija podjetja nas torej zanima predvsem iz vidika komunikacije. Dotaknili smo se digitalizacije tiska, sejemskih predstavitev ter sestankov s kupci. Mimogrede, že imate v vašem podjetju digitalne hišnike?

Iz tiskovin na e-publikacije
Ker smo že posvetili celoten zapis temi izdelave e-katalogov, jih tukaj samo na hitro omenimo. Običajni tiskani katalogi so nekoliko okorni, če jih primerjamo z njihovo digitalno kopijo. Večinoma se tiskani katalogi uporabljajo za predstavitve na sejmih ali drugih fizičnih prodajnih mestih. Če vaše marketinške aktivnosti ne predvidevajo tovrstnih aktivnosti, večino promocijskega gradiva digitalizirajte.

Uporaba tablice - digitalni z vezek, list za skice ali e-katalog

Na poti do digitalne preobrazbe marketinga in prodaje pač ne moremo mimo naprav, ki nam digitalno preobrazbo olajšajo. Tablica je ena izmed teh naprav. Na dnevni bazi jo lahko uporabljate kot dodaten zaslon in pa za sestanke. Odlično se izkaže tudi kot list za skiciranje idej. Pri čemer je skica v tem primeru že pripravljena za posredovanje preko maila - brez dodatnega skeniranja ali fotografiranja.

Kaj pa pravi LinkedIn anketa?

Za potrebe tega zapisa je Tomaž na LinkedIn objavil anketo z vprašanjem: “Uporabljate tablični računalnik za poslovne namene?” Rezultati povedo, da 52 % vprašanih sploh ne uporablja tablice, 17 % je odgovorilo, da tablico uporabljajo samo na sestankih, 30 % pa tablico v poslovne namene uporablja vsak dan. Pomembno je predvsem to, da med svojimi kupci identificiramo odstotek 100 % digitaliziranih in preostanek tistih, ki jih to še čaka.

Sejmi in sestanki

Zadnja (COVID) kriza, nas je prav gotovo opomnila, da je digitalizacija ključnega pomena za dolgoročno stabilno prodajo. Gre za celosten proces poslovanja podjetja. Ker ne le, da se niste smeli ali pa mogli srečevat s kupci in naročniki, tudi nagovarjati jih več niste mogli drugače, kot digitalno. Torej, če ste bili 100% odvisni od prodaje preko sejemskih aktivnosti, vam je bilo jasno, da bo nujno potrebna diverzifikacija prodajnih in marketing aktivnosti.

Slaba digitalna prezenca in nizek digitalni indeks

Podatki SURS iz leta 2020 potrjujejo oceno, da ima večina slovenskih podjetji slab digitalni indeks. Torej, 45 % podjetij ima nizek digitalni indeks, 32 % podjetij ima zelo nizek digitalni indeks. Visok digitalni indeks ima le 22 % podjetij in 1 % ima zelo visok digitalni indeks.

Video konference namesto klicev in sestankov

Iz lastnih izkušenj lahko povemo, da nam, kar se tiče sestankov in telefonskih klicev, slabo kaže. Definitivno podpiramo srečanja v živo, saj se s tem vseeno zgradi drugačen odnos in tisti notranji občutek. A po drugi strani imamo vsi v ekipi super izkušnje s spletnimi sestanki preko video klica. Glede na to, da imamo pisarno v Črnomlju in smo od centra Slovenije oddaljeni dobro uro vožnje, lahko na tak način prihranimo veliko časa.

Vedno je pravi čas

Digitalna preobrazba marketinga in prodaje res širok pojem. Tako kot pri vseh spremembah je pametno, da se lotimo postopoma. Sestanke preselite na video klice ali običajne klice, reducirajte izdelavo tiskovin in redno skrbite za svojo spletno stran ter družbena omrežja. Iskreno - vse navedeno je bolj stvar odločitve, kot pa znanja ali višine razpoložljivih sredstev. Ker v resnici je velika prednost digitalne transformacije ta, da lahko privarčujemo brez, da bi varčevali.

>>> Še več podrobnosti in naših ugotovitev iz terena najdete na povezavi TUKAJ.

Starkmat

Starkmat

Pozdravljeni. Mi smo Starkmat. Mateja, Tomaž in Sebastjan. Strokovnjaki za marketing, oblikovanje in spletne strani. Že od leta 2016 ima tudi Bela krajina svojo marketinško agencijo, ki skrbi za naročnike iz cele Slovenije. Osredotočeni smo na vaš uspeh in merljive rešitve. Zanima nas kdo ste, s čim se ukvarjate in kako vam lahko pomagamo dvigniti prodajo na višjo raven.
Lahko vam pomagamo pri postavitve spletne strani ali trgovine, oblikujemo e-katalog, postavimo profesionalen LinkedIn profil, izvedemo Facebook ali Google Ads kampanjo, optimiziramo obstoječo spletno stran ali pomagamo pri učinkoviti sejemski postavitvi. Imate vprašanje za nas? Spoznajmo se.
www.starkmat.si | [email protected] | 040 398 528 | fb: /agencijastarkmat | Linkedin: /starkmat"

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.