V preteklem letu sem že večkrat pisala o zeliščih in pripravkih, ki nam pomagajo obdržati našo odpornost pred napadi virusov, bakterij in glivic. In še posebej, kako si pomagamo pri raznih težavah z dihali. Tudi nasvete iz tega zapisa lahko uporabite v ta namen.

Prehlad

V vaši družini vzpostavite redno pitje šipkovega čaja, ki vsebuje veliko vitamina C, da boste odpornejši proti prehladom in drugim okužbam.

Prehlad, ko ga že imate, takrat pa ga lahko zdravite tako, da preko dneva pijete limonado in čajno mešanico bezga, rmana ter poprove mete, poparek.

Zamašen nos si kmalu pozdravite z vdihavanjem hlapov iz kopeli kamiličnih cvetov.

Mešanica proti kašlju

Za lajšanje krčevitih napadov kašlja in lažje izločanje sluzi svetujem, da si pripravite sirup iz cvetov trobentice ali prevretek iz njenih korenin. Trobentico kot zdravilen čaj lahko mešate z lapuhom in janežem. Janež, to zelišče sladkega okusa, dodatno olajšuje izkašljevanje in izboljša okus mešanice proti kašlju.

Preventiva proti pljučnici

Za preventivo proti pljučnici svetujem čim več gibanja na svežem zraku. Če vam bodo dihalni, krvožilni, prebavni in gibalni, vsi ti sistemi delovali usklajeno, boste odpornejši na morebitne okužbe.

Preventivno deluje tudi dobri domači bezgov čaj, poparek iz cvetov. Ali pa čaj iz sladkega pelina, tudi ta učinkovito zmanjša možnost okužbe dihal.

V prehrani ne pozabite na raznolikost, imejte veliko zelenjave in sadja na vaših krožnikih in ta naj bo raznovrstna in raznobarvna.

Zdravljenje pljučnice

Čeprav bi pričakovali, da mora bolnik, ki preboleva pljučnico, strogo ležati v postelji, so dolgoletne izkušnje pokazale, da je dobro, da hkrati krepi pljučno kapaciteto. Zdravniki zato svetujejo dihalne vaje pri odprtem oknu, da so pljuča čim bolj prekrvavljena.

Hripavost

Ker se bliža velika noč, vam svetujem, da ob šunki in drugih mesnih in jajčnih dobrotah servirate (in pojeste) veliko hrena. Tako boste pomagali vašim prebavilom pri lažji presnovi in tudi dihalom, saj bo prečistil dihalne poti.

Naj zapišem še recept proti hripavosti. Nastrgajte korenino hrena in iztisnite sok. Dodajte enako količino medu in mešanico segrejte. Pripravek uživajte večkrat, vedno naj bo topel in pomagal vam bo.

Pojdite v naravo pa naj bo sonce, veter ali dež!

Lapuh, trobentice in vijolice že cvetijo, prihaja sezona pljučnika, o katerem sem pisala že lani

Ostanite zdravi, veseli in optimistični!