Na vsebino

Delavnice peke belokranjske pogače v Hiši dobrot Bele krajine

V Belo krajino so belokranjsko pogačo prinesli Uskoki, ki so se, kot zaščita pred Turki, naselili na obronkih Gorjancev. Kasneje so se posamezniki selili oz. preselili v nižje vasi ter tako prenesli svoje navade in s tem tudi peko pogače.

Kakšna je dobra belokranjska pogača? Takšna, ki je nastala pod rokami vešče gospodinje. Videz pogače odraža trud in energijo. Je okrogla, kar pomeni združenost in neskončnost. Njen razrez omogoči vsakemu enak delež. Videz rezine odraža način priprave in energijo, ki se je sprostila, medtem ko je gospodinja mesila testo. Sol in kumina s svojo razsutostjo kažeta natančnost gospodinje. Okus pogače pove veliko o kakovosti surovin. Seveda je pomemben tudi vonj pogače, ki nas ponese v kuhinjo stare mame. Belokranjska pogača je jed dobrodošlice, ki kaže razpoloženje gospodinje. Tradicionalen način postrežbe z lomljenjem pa poveže vse prisotne.

Če se bi želeli naučiti, kako pripraviti to tradicionalno dobroto, vabljeni na naše delavnice peke belokranjske pogače!

Za delavnico je potrebna predhodna najava.

Vir: Zavod Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj