Na vsebino

Dr. Barbara Breznik prejemnica Fulbrightove štipendije

Foto: Nacionalni inštitut za biologijo
Foto: Nacionalni inštitut za biologijo

Dr. Barbara Breznik z Oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka Nacionalnega inštituta za biologijo je prejemnica Fulbrightove štipendije za gostovanje in raziskovalno delo na področju bazičnih raziskav raka v ZDA.

Barbara deluje v raziskovalnem laboratoriju doc. dr. Klementina Fon Tacer na Texas Tech University na področju iskanja novih tarč za zdravljenje zelo agresivnih rakov kot so možganski tumorji in rak trebušne slinavke. Preučuje vlogo melanomskih antigenov pri odpornosti raka na zdravljenja za namene boljšega poznavanja napredovanja raka in njegovega učinkovitejšega zdravljenja.

Fulbrightov program je vodilni mednarodni izobraževalni program izmenjav, ki ga sponzorira vlada ZDA. Namenjen je povečanju medsebojnega razumevanja med prebivalci Združenih držav Amerike in drugih držav. Program Fulbright nudi udeležencem, izbranim glede na njihove akademske dosežke in vodstveni potencial, možnost študija, poučevanja in izvajanja raziskav, izmenjave idej in prispevanja k iskanju rešitev za skupne mednarodne težave.

"Mene in ekipo žene dejstvo, da so raki, še posebno možganski, odporni proti sedanjemu zdravljenju in da se bolniki z rakom iste vrste različno odzivajo na zdravljenje. Kot vemo, je rak vodilni vzrok smrti v razvitem svetu, in pomembno je, da se proti njemu borimo z najnovejšimi molekularnimi pristopi, ki nam pomagajo razumeti napredovanje raka kljub zdravljenju. Le tako ga lahko pozdravimo," je Barbara Breznik povedala v nedavnem intervjuju za Delo.

Belokranjska znanstvenica, ki sta jo raziskovalno delo in biologija raka popolnoma prevzela, pravi da ima znanost rada zato, ker lahko naredi nekaj dobrega za družbo. "Znanost ne pozna meja in črno-belih odgovorov. Laboratorij je kot igrišče, na katerem poskušam odgovoriti na vprašanja z različnimi pristopi ter prenašam znanje na mlajše generacije."

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj