Na vsebino

Dušan Vukčevič v reviji 3D artists HUB

V februarski številki revije 3D artists HUB smo zasledili pogovor z Dušanom Vukčevičem iz Miličev, ki se ukvarja s 3D animacijo in vizualizacijo. V fotogaleriji najdete nekaj njegovih del, vendar, to niso fotografije, ampak izredne animacije, ki zajemajo najmanjše podrobnosti. Intervju smo prevedli iz angleščine in za morebitne napake se opravičujemo (predvsem tam, kjer gre za strokovne izraze).

Vsak projekt se začne z zbiranjem materialov in željami naročnika . Kako se pogajate s strankami ? Kaj zahtevate?
Pomembno je, da pozorno poslušate svoje stranke, njihove smernice in želje. S pravim pristopom do stranke in dobrim razumevanjem gradiva lahko pridete do pravega projekta. Na tak način se tudi izognete preveč popravkom. Po prejemu načrtov in drugega gradiva prosim za foto referenco, da bi videl kakšen stil si želi stranka.
Kako delate; v svojem slogu ali po željah stranke?
Delam v svojem stilu, ki sem ga razvil v preteklih letih. Ponavadi me stranke najdejo ravno na podlagi tega stila. Lahko pa seveda projekt prilagodim njihovim željam.
Kako izgleda delovni proces? Na koliko popravkov ste pripravljeni?
To je standardni postopek : modeliranje, osvetljevanje, senčenje, upodabljanje in končni izdelek. Po vsakem koraku pošljem delni izdelek na ogled stranki. Število popravkov se razlikuje od projekta do projekta, vendar ponavadi več kot eden ali dva popravka nista potrebna. 
Se je že zgodilo, da ste kak projekt zavrnili, in če da, zakaj ?
Projekt zavrnem, če menim, da ga ne morem končati v določenem roku, ali pa, če sta proračun stranke in moj cenik preveč narazen. 
Koliko časa, na splošno, potrebujete za en projekt?
Izdelava posameznega projekta lahko traja od nekaj dni pa do nekaj tednov. To je odvisno predvsem od zahtevnosti naloge. Ponavadi potrebujem okoli 5 ​​dni za oblikovanje, modeliranje in vizualiziranje sobe. Delam veliko animacij, ki jemljejo več časa, kot risbe.

Kako izračunate ceno projekta?

Izračun stroškov temelji na številu ur, ki jih potrebujem, da naredim projekt.
Ali računate samo upodabljanje?
Računam samo, če je rok za izdelavo prekratek in moram za to uporabiti zunanje vire.
Imate tehnično izobrazbo? Ali to pomaga v 3D oblikovanju?
Sem samouk, vsega sem se naučil iz knjig, vaj, osebnih raziskav in eksperimentov. Proces bi bil veliko hitrejši, če bi imel strokovno izobrazbo, vendar ima tudi takšen način svoje prednosti. Opazil sem, da se kot samouk v stvari poglobim bolj temeljito. Poleg tega pa velikokrat dobim informacije, ki niso direktno povezane s tem, kar se učim, a so vseeno zelo uporabne.
Naročnik je v redu, potek projekta je jasen, potrebujete samo še navdih, da bi začeli. Od kod črpate navdih?
Ponavadi navdiha ne iščem na začetku projekta. Rad bi videl do kje pridem čisto sam. Ko ptrebujem navdih grem na spletni strani Archdaily ali Behance.
Kdo je vaš najljubši 3D umetnik ali podjetje?
Obstaja veliko veliko 3D umetnikov, ampak mislim, da sta Alex Roman in Bertrand Benoit razred zase.
Kako bi ocenili svojo raven strokovnega znanja v 3D grafiki na lestvici 0 do 10. Na katerih področjih bi radi dobili več znanja?
Rad bi, da je moja strokovna raven precej visoka, vendar oceno raje pustim drugim. Moje tendence so usmerjene proti fotorealizmu, torej, učenja ni nikoli konec. To je nenehen boj, v katerem pa resnično uživam.
Katero programsko opremo uporabljate in zakaj?
Že pred časom sem se odločil za »Cinema 4D« in moram reči, da brez obžalovanja, ker je enostavno res dobra programska oprema.  Uporabljam tudi vtičnike, še posebej za upodabljanje. Veliko delam z V-Ray-jem, v zadnjem času pa večino upodabljanj opravim z Octane-om. Delo poteka neverjetno hitro, sploh če uporabljaš dobre grafične kartice.
Kateri so bili glavni viri usposabljanja? Katera priporočate?
Užival sem v osvajanju V- Ray-ja z Grantom Warwickom . Zelo priporočam, tudi če uporabljate druga orodja za upodabljanje.
Sodelujete na razpisih ?
Sodeloval sem na tekmovanju »99 frames«, kjer sem dosegel tretje mesto. Rad sodelujem na tekmovanjih v socialnih medijih, in tukaj sem bil kar uspešen:
Render Contest: Nagrada: Najboljše v dnevu, najboljši v tednu, najboljši v mesecu.
CG Artist Lab : Prejel sem Render VIP (enega izmed mnogih )
CG 3D World: Top 10 , december 2015, najboljši v tednu
Ste se  udeležili kakšne 3D konference ali kakšno vsaj spremljali na internetu ?
Ne toliko kot bi rad . V prihodnje se želim udeležiti več konferenc. Pred kratkim sem začel predavati v lokalnem okolju, načrtujem pa imeti spletne delavnice v bližnji prihodnosti.
Ali imate kakšne osebne ideje v 3D katere bi radi realizirali (morda kdo ima podobne ideje in se lahko povežeta med seboj in skupaj dosežeta cilj)?
V svojem prostem času na polno delam na »CG« kratkem filmu. Napredek je precej počasen , ker sem zaseden s projekti strank, vendar se ne mudi . Ker sem še v začetni fazi tudi ne iščem pomoči. Mogoče bom pomoč potreboval pri senčenju in upodabljanju, vendar še nisem v tej fazi.

Katero je vaše največje delo? Najbolj zahteven projekt?

 "Industrijska spalnica" je požela največ pozornosti. Najbolj zahteven projekt pa je bil Krog. To je bil ogromen projekt, težki prizori, ki so potrebovali animacijo in upodabljanje.
Kaj menite o 3D vizualizacije v vaši državi. Na kateri stopnji je?

Lahko rečem, da se v zadnjih letih počasi dviguje. Vsake toliko vidi, da se pojavi nov umetnik ali studio z res dobrim izdelkom.
 Trg je preobremenjeni s ponudbo nizke kakovosti in cen. Obstaja veliko programov, ki omogočajo ustvarjanje preprostih 3D brez nekega znanja. Vidite v tem grožnjo za svoj poklic v bližnji prihodnosti?

3D umetniki bodo v prihodnosti še bolj iskani. Obstaja veliko novih možnosti, obenem pa se razvija tudi nova tehnologija. 
Kakšni so vaši dolgoročni cilji in poklicni načrti?

Vidim napredek pri svojem delu, in vsak no izdelek je boljši od predhodnega. Rad bi, da stvari tudi naprej tečejo v tej smeri.
Dušanov nasvet kako doseči visoko raven kakovosti v 3D vizualizaciji in kako pritegniti več strank:

Svet okoli sebe je potrebno skrbno opazovati in detajle, ki jih vidite, vnesite v svoje izdelke. Dober portfelj privablja stranke. Poskrbite, da je vaš takšen.

Več najdete na spletni strani VUDUMOTION

Vir: 3D artists HUB

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj