Na vsebino

Možna razlivanja Kolpe v srednjem in spodnjem toku

Zaradi obilnejših padavin so v četrtek popoldne začele naraščati reke predvsem na jugu države. Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo močno narasla predvsem Kolpa, ki se lahko v zgornjem toku že v jutranjih urah razlije iz struge. Danes so možna razlivanja Kolpe v srednjem in spodnjem toku, Vipave in drugih manjših rek na jugu.

V soboto bodo reke v južni, zahodni, osrednji in deloma vzhodni Sloveniji znova močno in hitro narasle. Ob tem so verjetna razlivanja v več delih države. Posamezne reke, predvsem v porečju Save ter Drava, bodo poplavile.

Proti jutru se bodo padavine po podatkih Arsa znova krepile. Na Notranjskem in ponekod na Dolenjskem bo pihal jugozahodnik.

Topel začetek meteorološke zime

Danes je sicer prvi dan meteorološke zime, ki se je začela deževno. Popoldne in zvečer bodo padavine v južni Sloveniji prehodno oslabele in ponekod ponehale. Jutranje temperature bodo od 3 do 6, v južnih krajih od 8 do 15, najvišje dnevne na severu od 5 do 11, drugod ob okrepljenem jugozahodnem vetru od 12 do 18 stopinj Celzija.

Po podatkih Agencije RS za okolje pa bo preobrat v vremenskem dogajanju prinesla sobota. Sprva bo še toplo, ponekod tudi do 15 stopinj Celzija, padavine se bodo razširile nad vso Slovenijo, popoldne pa se bo od severa pričelo hladiti. V kratkem času se bo ohladilo za okoli 10 stopinj Celzija. "Verjetno bo tudi kaj snežilo, a ker bodo tla topla in ker se bo intenziteta padavin v soboto popoldne zmanjševala, verjetno ne bo zapadlo veliko snega," je za STA povedal dežurni meteorolog na Arsu Blaž Šter, ki pravi, da bo po nižinah večinoma ostalo brez snežne odeje.

V prihodnjih dneh pa se meteorologi nadejajo hladnejših dni. Zlasti v nedeljo in ponedeljek zjutraj bodo temperature okoli - 5 stopinj, kjer bo tla prekrila snežna odeja pa lahko tudi okoli - 15 stopinj Celzija. Nedelja bo sicer suha, lahko se pokaže tudi sonce.

Vir: STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj