Na vsebino

Na Hrvaškem milijoni za gaming, v Črnomlju pa še vedno brez novega poklicnega programa

V malem hrvaškem mestu Novska tik ob meji z BiH, bodo letos začeli graditi 60-milijonski center za razvoj gaming industrije. Tam bodo na devetih hektarjih fakulteta za gaming, študentski dom, inkubator za testiranje videoiger z 2500 sedeži, povečali bodo kapacitete obstoječega pospeševalnika gaming startupov, zgradili bodo tudi športne objekte … Večino od predvidenih 50 milijonov evrov za nov center, bo prispevala Evropska unija.

Novska, ki ima vsega 13 tisoč prebivalcev, bo tako postala center gaming industrije ne samo na Hrvaškem, temveč celo v tem delu Evrope. Medtem pa je v Sloveniji pobuda, da bi v srednjih šolah lahko dijakom in dijakinjam ponudili izbirni predmet gaming, padla v vodo. Na šolskem ministrstvu namreč Srednji šoli Črnomelj decembra niso odobrili novega poklicnega programa za razvoj videoiger.

"Glavni razlog za neuspeh je neracionalen strah, da bo program ustvarjal odvisnike od videoiger," je za Siol.net dejal eden izmed pobudnikov ideje Luka Renko.

Strah pred ustvarjenjem odvisnikov od iger

Zgodba o uspehu Novske v Sloveniji ni ostala neopažena. Kot je za Siol razkril nekdanji podpredsednik za tehnologijo (VP Technology) podjetja Outfit7 Luka Renko, so poskušali po poti Hrvatov stopiti tudi v Črnomlju, kjer so ga v tamkajšnji srednji šoli prosili za pomoč pri sestavi srednješolskega poklicnega programa.

"Moja izkušnja je naslednja. Na Centru za poklicno izobraževanje (CPI) so oblikovali delovno skupino, v kateri sodelujejo učitelji iz različnih srednjih šol in profilov. V enem letu smo sestavili predlog multidisciplinarnega programa Tehnik za razvoj videoiger. Žal programa niso potrdile pristojne komisije na šolskem ministrstvu. Glavni razlog za neuspeh vidim v neracionalnem strahu, da bo program ustvarjal odvisnike od videoiger," je za omenjeni portal razložil Renko, ki dodaja, da odločevalci pri nas ne razumejo, da je v ozadju videoiger ogromna industrija digitalnih produktov. Po njegovih besedah potrebo po znanjih, ki izhajajo iz industrije videoiger, najdemo skoraj v vsaki industriji.

S črnomaljsko ekipo še niso vrgli puške v koruzo

"Lahko pogledamo tudi skoraj katerokoli proizvodnjo, kjer je vse več robotov. Ključen za razvoj teh pa je razvoj simulacij, 3D-tehnologij … In te tehnologije vse izhajajo iz razvoja videoiger. Nekoč so v proizvodnji potrebovali strojnega tehnika, danes pa 3D-inženirja, ki zna robota upravljati," razloži Renko in doda, da z ekipo iz Črnomlja niso vrgli puške v koruzo ter da bodo še enkrat poskušali prepričati pristojne na šolskem ministrstvu.

Renko dodaja, da v imenu programa ne bodo več omenjali videoiger, ker očitno na ministrstvu želijo bolj generično ime. "Če pogledamo druge programe, kot so računalniški in medijski tehnik, imajo zelo splošna imena, ki sicer sploh ne povejo točno, kakšna znanja bo posameznik pridobil," načrte za drugi poskus opiše Renko.

Ideja Renka in ekipe iz Črnomlja je multidisciplinaren program, ki bo posamezniku dal dve poklicni kvalifikaciji, oblikovalec oziroma oblikovalka pri animaciji gibljivih slik in izdelovalec oziroma izdelovalka programske opreme. "V Outfit7 sem spoznal, da je potreba po ljudeh z multidisciplinarnimi znanji ogromna, njihova vloga pa je tudi ključna pri sodelovanju različnih delov podjetja," razloži Renko in doda, da je bila velika želja ekipe mladim omogočiti, da spoznajo oba vidika razvijanja videoiger.

Mladi se po besedah Renka kasneje lahko usmerijo v okviru študija, vendar je program zasnovan tako, da učenci pridobijo dovolj znanja ter takoj po srednji šoli začnejo delo.

Vir: Siol

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj