Na vsebino

Prireditev za dan državnosti letos malo drugače

V torek, 23. junija, in v sredo, 24. junija, so razredniki v matičnih učilnicah svojim dijakom razdelili spričevala, priznanja za odličen uspeh in pohvale, obeležili pa so tudi dan državnosti.

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 25. junija. Ta dan v Sloveniji obeležujemo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna.

Razredniki so določili bralce, ki so prebrali gradivo slovenistk. Izbrani bralec je med svoje sošolce posredoval misel Antona Trstenjaka, ki je zapisal: »Dom ni v hiši, kjer človek domuje, ampak je dom v človeku, ki v tej hiši prebiva.« Res je, domovina ni v državi, kjer prebivajo ljudje, ampak je domovina v ljudeh, ki v tej državi živijo. Domovina torej niso samo lepe gore, gozdovi, reke, morja, tudi druge države imajo vse to. Domovina smo ljudje. Zelo različni ljudje. A vsi skupaj tvorimo svojo državo.

Drugi bralci so prebrali nekaj dejstev o nastanku in pomenu praznika ter dve pesmi – Gregorčičevo z naslovom Naša zvezda in Župančičevo Narodno blago.

Razredniki so se od svojega razreda poslovili s sklepom, da ostanemo zdravi in nadaljujemo nabiranje znanja ponovno jeseni v šolskih klopeh ali na daljavo.

Na fotografijah je ujetih nekaj utrinkov iz 1. aG.

Vir: Srednja šola Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj