Na vsebino

Kulturna dediščina bogati in povezuje

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Kulturni center Semič sta na gregorjevo pripravila uvodno regijsko srečanje Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in Tedna kulturne dediščine (TKD), namenjeno seznanjanju z letošnjo temo DEKD in TKD ter izmenjavi izkušenj in povezovanju.

Zbrane je na srečanju v Semiču nagovoril umetnostni zgodovinar, likovni kritik in novinar Iztok Premrov, predstavnici Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Nataša Gorenc in Milena Antonić, pa sta predstavili letošnjo temo DEKD Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav. Direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan je spregovoril o sožitju narave in kulture v krajinskem parku, Tina Britovšek z novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine o tematskih poteh kot priložnosti za povezovanje, izobraževanje in raziskovanje, direktorica Kulturnega centra Semič Irena Plut se je dotaknila prepleta kulture, turizma in dediščine za vse generacije, Alja Bukovec Malnarič iz semiškega vrtca Sonček in Nevenka Malnarič Brulc iz Gimnazije Novo mesto pa sta spregovorili na temo dediščine v rokah najmlajših in mladih.

Pester, zanimiv in predvsem idej poln dan so udeleženci srečanja zaključili z ogledom Muzejske hiše Semič pod vodstvom Alenke Snoj.

Namen Dnevov evropske kulturne dediščine, ki bodo letos potekali med 28. septembrom in 12. oktobrom, je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine in javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope; spodbujati k reakciji na socialne, politične in ekonomske izzive. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije kot koordinator slovenskih prireditev povabi k sodelovanju institucije, društva, posameznike, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo k varovanju in popularizaciji kulturne dediščine. V okviru DEKD se za teden dni v pestrem dogajanju poveže velika množica slovenskih mest, krajev in vasi. Dediščina v teh dneh oživi.

Vir: Občina Semič, foto: Uroš Novina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj