Na vsebino

Tožba še brez epiloga

Info center črna človeška ribica v Jelševniku pri Črnomlju.
Info center črna človeška ribica v Jelševniku pri Črnomlju.

Za Društvo Proteus, gibanje za naravo in okolje Bela krajina, je bilo iztekajoče se leto nedvomno aktivno. Že januarja so vložili tožbo na upravno sodišče in se tako uprli neupravičenemu odvzemu osmih človeških ribic iz narave za prikazovanje v akvariju. Naslednji mesec so organizirali okroglo mizo o ogroženosti in varovanju voda Bele krajine ter dosegli, da je Občina Črnomelj namenila 3.500 evrov za dodatni monitoring pomembnih nekdanjih vodnih virov ter poskrbeli za njegovo izvedbo. »Stanje je zelo zaskrbljujoče, saj so bile prav v vsakem od virov, ki so nekoč ljudem služili za vodo, najdene fekalne bakterije,« je ob zaključku leta na spletni strani društva zapisal predsednik Proteusa Blaž Heij.

Oktobra so pri Evropski komisiji vložili pritožbo zoper Republiko Slovenijo, ker po njihovem s tem, da ni ustrezno zaščitila tako bele kot črne človeške ribice ter njenega habitata, krši habitatno direktivo EU. Novembra pa so odpotovali v Bruselj, kjer so se v Evropskem parlamentu udeležili okrogle mize Ohranimo habitat črnega močerila in na najvišjem nivoju predstavili pereče aktualne probleme.

Začete aktivnosti bodo po besedah Heija nadaljevali tudi v prihodnjem letu. »Končuje se projekt HaČloRi, ki ga v društvu budno spremljamo in na podlagi katerega upamo, da bo končno le zavarovan habitat črnega močerila. A prav zadnja faza projekta je ključna, saj se bodo tu formulirali ukrepi za zavarovanje. Naša tožba pred upravnim sodiščem še nima epiloga. Naša pritožba pri Evropski komisiji komaj prihaja v obravnavo,« je še zapisal Heij.

Slednji napoveduje, da bodo v društvu Proteus ob črnomaljskem občinskem prazniku ponovno pripravili okroglo mizo na temo okoljske problematike. Nadaljevali bodo z dodatnim monitoringom vodnih virov v občini Črnomelj in vzpostavitvijo baze podatkov. Omenjeni monitoring si sicer prizadevajo razširiti tudi v ostali dve belokranjski občini.

Vir: Društvo Proteus
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj