Na vsebino

Vlada o izgradnji mosta čez potok Kamenica

Dotrajan most čez potok Kamenica čaka na obnovo že od leta 2015.
Dotrajan most čez potok Kamenica čaka na obnovo že od leta 2015.

Vlada je izdala uredbo o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o izgradnji cestnega mostu čez potok Kamenica med naseljema Božakovo v metliški občini in Obrež na hrvaški strani meje, podpisanega v Opatiji 29. marca lani.

V okviru večkratnih dvostranskih srečanj s predstavniki hrvaških pristojnih institucij je bilo ugotovljeno, da obstoječi most čez potok Kamenica med naseljema Božakovo in Obrež na slovensko-hrvaški državni meji ne ustreza več tehničnim in infrastrukturnim pogojem, ki so potrebni za varen promet in prehod meje oziroma je most zadnja leta celo zaprt za promet. Z namenom, da se ponovno omogoči prehod državne meje potnikom, še posebej prebivalcem obmejnih območij, je bila sprejeta odločitev, da je treba zagotoviti varno uporabo navedenega premostitvenega objekta, so zapisali v sporočilu za javnost po današnji seji vlade.

Besedilo sporazuma vsebuje določbe v zvezi z navedbo pristojnih organov za izvedbo sporazuma, določbe v zvezi s projektiranjem, pripravo in izvedbo del, razpisi za izvajalca del, delitev stroškov gradnje mostu ter vzdrževanjem in upravljanjem mostu ter določbe glede reševanja morebitnih sporov. Operativno-tehnične podrobnosti v zvezi z mostom bodo urejene s posebnim sporazumom, še navaja vlada.

Poročali smo že, da je hrvaška vlada v začetku januarja sprejela končni predlog zakona o potrditvi sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o gradnji cestnega mostu čez potok Kamenica. Hrvaška bo za gradnjo mostu iz proračuna zagotovila 450.000 evrov. Generalni sekretar na hrvaškem ministrstvu za infrastrukturo Alen Gospočić je takrat pojasnil, da bo vlada za izvedbo tega zakona v državnem proračunu zagotovila dodatna finančna sredstva. Izpostavil je še, da je sporazum pomemben za zagotavljanje varnega in neoviranega prometa ter prehajanja meje za vse potnike, posebno pa za prebivalce obmejnega območja v Beli krajini in hrvaškem Žumberaku.

Sporazum med Hrvaško in Slovenijo o izgradnji cestnega mostu čez potok Kamenica na hrvaško-slovenski meji sta ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ter hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković podpisala 29. marca v Opatiji. Tedaj sta tudi pohvalila sodelovanje na področju gradbenih projektov tako na ravni države kot na podjetniški ravni in pojasnila, da imata državi devet skupnih projektov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj