Ljudske zgodbe, so odraz življenja in so ljubi i neljubi trenutki našega časa. O nas je samo odvisno, če jih zabeležimo. Siva kronika, je kronika življenskih zgodb iz našega vsakdana. Vsaka podobnost ali pretiravanje v zgodbi, ni naključje.

Metlika postaja pravi adrenalinski park, skoraj se lahko postavimo ob bok Gardalandu. Pri šoli se nahaja novi drekpamp, ki je od dana ko se je odpru pa do dnes porušu rekorde obiskovalcev. Trlo se je množice pumperof*, takega obiska ni blo ni v Podzemlju letos poleti. Se je pa na ta račun tudi povečal obisk zdrastvenega doma Metlika, baje je en razred v karanteni, pa ne zato ki majo covid, pač je tolko gipsa na rokah da lažje test poklikat, kot pa napisat. Učiteljem je pa vseeno, oni bi znali i marsofce pameti naučit pa magari iz kavča. I gremo mi dalje po našem adrenalinskem parku do naslednje postaje, skate rampa. Na U sezidana škarpa, izpod kere je skus hlad i lahko klinci na skrivaj pušijo čike i pijejo špricer, najbulj je obiskano v večernih urah in pa čez vikend. Če vam druženje z Metliškim podmladkom ne paše, se odpravite naprej po poti, ki vam paše. Tak enim paše psa šetat. Ena izmed lepših poti je Obrh. Dolina Obrha, lepa zelena. Na desnem bregu mogočen Metliški grad. Na levem pa mestni pragozd. Poseljen s kunami, lisicami, ježi, bobri, srne... in ostale pernate živali. Pa to je raj sredi mesta.

Ko se prebiješ mimo paznika narodnega parka in redara za PCT, te strma pot vodi proti pravemu raju za navdušence družabnih iger. Na mestnem trgu lahko igrate šah v človeški velikosti, najdaljši ristanc, šteje nekaj čez 100 polj in je dolg vsaj 300 metrov. Naslednja igra je najdi asfalt: igro sestavljajo naključni namigi letnic, katere razvrščaš po pravilnem vrstnem redu na asfalt.

Še ne dolgo nazaj smo imeli na trgu tudi skoke v bazen. Ali zaradi premale udeležbe skakalcev so bazen zasipali. In na vprašanje zk ste ga zasipali so rekli: "sej mate tam Koupo, pa plavajte". Jupi. Prvo kk sploh da lahko pridem do Koupe ak moreš pr ZD Metlika slalom odpeljat, mimo vseh teh ljudi, a pol na križišču da ne govorim. Ja mislim da je v Metliki na križišču skus čep. Še v gali ne čakaš tak dolgo na blagajni, ko na semaforu zeleno. A zadnjič sploh nisi mogu do semafora. Nekdu si je naložu preveč dela i si je peljal zemljo duma na prikolci. I ki ma traktor več konjof, ko cela Bela krajina skup, je tak krenu na zeleno da je pol prikolice zemlje že tam skipal. Al so naši vrli redari v modrem hitro reagirali. Zablokerali so semafor, poslali detektive na lov za zločincom, ter obvestili pristojne organe, da zemljo nemudoma strokovno odstranijo. Dogodek je bil zaključen v pičlih 45 minut i promet je steku. Storilec pa je odpeljal v neznano. Odpeljalo v neznano je tudi neko francozinjo, ki luta v neznano po Metliki i skus se nekej dere al kdo bi te francoze razumu. Al mi se po parku končno prebijamo do Koupe. Tu se pa odpre duša vsakega adrenalinca.