Na vsebino

Obdelava mleka

Homogenizacija mleka, s katero v mleku velike maščobne kapljice razbijejo v manjše, ki se tako ne morejo več združevati, ima svoje zagovornike in ostre nasprotnike. Po doslej znanih podatkih homogenizaqcija ne vpliva tako močno na izkoristek kalcija iz mleka kot pasterizacija oz. še močnejša sterilizacija. Sveže in nehomogenizirano mleko je zagotovo najboljši vir kalcija, vendar takega mleka ni mogoče uživati, razen če ga skisamo, da nastane kislo mleko. Toplotna obdelava mleka je odločilna za obstojnost in neoporečnost mleka. Homogenizacija je postopek, pri katerem v mlekarnah mehansko razbijejo maščobne kroglice na tako majhne delce, da se ne morejo več združevati. S tem postopkom preprečimo oz. upočasnimo dvigovanje maščobe na površino.
Prednosti homogenizacije so lepši videz, lažja prebavljivost in polnejši okus mleka, pomanjkljivost pa je hitrejša pokvarljivost mlečne maščobe.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Marija Merljak, Mojca Koman

Marija Merljak, Mojca Koman

www.marija-merljak.si/knjige.html
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj