Na vsebino

Razstrupljanje s pomočjo pravilne prehrane

Kurkuma
Kurkuma

Za pravilno razstrupljanje v jetrih potrebujemo tudi hrano, bogato z vitamini B2, B3, B6, B12 in s folno kislino, ter aminokisline, zlasti glicin, glutamin, arginin, ornitin in druge; poleg tega še glutation, flavonoidne snovi v sadju, zelenjavi in zelenem čaju ter fosfolipide.

Antioksidant glutation, ki nastaja v jetrih iz treh aminokislin: cisteina, glutaminske kisline in glicina, pomaga odstranjevati težke kovine in droge. Nujen je za odstranjevanje posledic čezmernega pitja alkohola, kajenja in drogiranja. Glutation najdemo v sadju in zelenjavi (avokado, lubenica, beluši, pomaranče, grenivke, orehi, paradižnik, čebula, korenje, zelje, cvetača, brokoli in neolupljen kuhan krompir), vendar se njegova vsebnost s kuhanjem precej zmanjša. Pretirano odplavljanje glutationa iz telesa preprečuje aminokislina metionin (v fožolu, jajcih, ribah, česnu, leči, soji in jogurtih). Vendar le s popolno zbirko aminokislin iz hrane lahko pričakujemo popolno tvorbo vseh potrebnih struktur.

Balastne snovi oziroma vlaknine zmanjšujejo dovajanje odvečnih maščob v jetra; te se lahko z iutrebljanjem izločajo iz telesa. Zelo dragoceni za jetra so pegasti badelj, artičoke, travniški regrat in kurkuma.
Pegasti badelj vsebuje silimarin, ki varuje jetra pred poškodbami prosih radikalov ter spodbuja nastajanje jetrnih beljakovin za obnovo jeter. Po nekaterih raziskavah je silimarin celo učinkovitejši kot vitamin E, saj povečuje vsebnost glutationa v jetrih.
Artičokini listi vsebujejo tudi aromatično snov cinarin, ki uravnava vsebnost maščob v krvi in pospešuje pretok žolča v žolčnik.
Regrat je naravni diuretik in vpliva na delovanje jeter, žolčnika in ledvic. Mnogi ga upravičeno imenujejo tudi prečiščevalec jeter in ledvic. Ugotovili so, da uživanje čaja iz regrata že v pol ure kar podvoji izločanje žolča.
Pripravki iz kurkume zmanjšujejo vsebnost holesterola in razbremenjujejo jetra.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj