Na vsebino

Nasveti za boljše življenje in uspeh 26

NEPODPIRAJOČA PREPRIČANJA

Ali veš, da je večina prepričanj zakopanih v našem podzavestnem umu? In da usmerjajo večino naših pričakovanj, odločitev in načinov vedenja?

Prepričanja so lahko podpirajoča (ki nas podpirajo) ali nepodpirajoča (ki nas omejujejo). Priznam, prav težko se jih je zavedati. Resnično moramo biti pozorni nanje, kadar reagiramo na kakšno situacijo. Se samoizpraševati - Zakaj smo reagirali tako? V kaj verjamemo?

Če želimo doseči spremembe v našem življenju, kot sem omenila v prejšnjih nasvetih – JE ZAVEDANJE PRVI KORAK NA POTI DO SPREMEMB!

Prevladujočih nepodpirajočih prepičanj, ki nam ne služijo več, lažje odpravimo, če se jih najprej zavedamo in če prepoznamo njihov izvor.

Naj vam bo sledeča zgodbica o puranu kot primer:

Mlad svež poročen par je ob prazniku na večerjo prvič povabil širše sorodstvo.

Žena je pripravljala okusne priloge, medtem pa se je mož posvetil zajetnemu puranu, ki ga je razkosal na pol, preden ga je položil v pekač.

Zbegana zaradi tega, kar je pravkar videla, ga je žena vprašala: »Zakaj si razrezal purana? Zakaj ga nisi naponil z nadevom in ga postavil v pečico v enem kosu?«

Mož, ki ga je pripomba nekoliko užalila, je odvrnil: »Pri nas doma smo to vedno delali tako! To je tradicija!«

Ker ni želela povzročati napetega vzdušja, ni pripomnila ničesar več.

Pozneje je med večerjo vprašala taščo, od kod jim ta nenavadna tradicija. Tašča ji je odgovorila: »Pri nas to delamo že od nekdaj. Ne vem, kje smo to pobrali.«

Ker ji radovednost ni dala miru, je mlada žena pristopila še do moževe babice in ji zastavila isto vprašanje.

Babica se je nasmehnila in ji rekla: »Pečica moje mame je bila tako majhna, da vanjo nismo mogli spraviti celega purana. Vsa tista leta smo imeli čisto majcen štedilnik in nismo kupili novega.«

Kot vidiš iz zgodbice, so to počeli vsi v družini v prepričanju, da je to edini način, kako speči purana. In koliko takšnih in drugačnih tradicij ter prepričanj imamo tudi mi sami?

Vedi le, da ima vsako prepričanje (podpirajoče in nepodpirajoče) svoj izvor. Res je, da je nekoč za njegov nastanek obstajal tehten razlog, ampak ali nam še služi? Vredno razmisleka, se strinjaš?

Mojca Kokalj Imširovič

Mojca Kokalj Imširovič

Sem Mojca Kokalj Imširović, sem človek, mamica dveh otrok, žena, avtorica nenavadnega priročnika jutranje rutine: Moje boljše življenje se začne z jutrom, avtorica knjige Podjetniški mehurček, znanstvenica po izobrazbi, podjetnica, Co-Founder of Brewiks, COACHINJA ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE IN USPEH, strokovnjakinja za družinsko podjetništvo, certificirana trenerka in motivacijska govornica.

Zakaj to počnem?

Ker globoko verjamem, da je vsak lahko boljša različica sebe, ne glede na okolje, iz katerega prihaja, kakšno življenje je imel ali ima in kakšne predispozicije ima.

Zato je moje poslanstvo z izobraževanjem in svetovanjem inspirirati posameznika, pare ter konec koncev tudi podjetja, da postanejo boljša različica sebe in zaživijo svoje boljše življenje.

Zato se tudi moj moto glasi: »Če si živ in če dihaš, si lahko spremeniš svoje življenje na bolje.«

Priročnik jutranje rutine

Podjetniški mehurček

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj