Na vsebino

Hope's Bivouac: Še vedno nosiš plastiko ... nafto? (26)

Priznam. Tudi sama sem nosila plastiko, pardon, nafto... Kaj me je "prepričalo"?

"Inovativen način razmišljanja o tkaninah."...
"Inovativna membrana ustvarja pretok zraka in odvaja vlago."...
"Kompresijski material oblikuje postavo in skrije majhne nepravilnosti"...
"100% nepresojne in "squat-proof"
"4-smerno raztezanje",...
"73% poliester, 27% elastan";
"90% najlon, 10% spandex",..

Nato sem ugotovila, da imam raznorazna vnetja in slabo počutje zaradi tega. In kdaj je bil tisti klik v glavi? Po uspešni rekonstrukciji ACL, sem popustila takim reklamam... in si kupila ene take pajkice.

Kupila sem si ene pajkice in ene kratke hlače. Po desetih dneh sem jih vrgla v smeti. Nisem jih želela niti podariti, ko sem ugotovila, da nosim nafto in kako to vpliva name. Pa saj vsi vemo, kaj nafta naredi? Verjamem da ste že videli živali - ptice, ribe,..., ki so poginile zaradi razlitij nafte...

Oblečeni smo v nafto. 2/3 naših oblačil je narejenih iz nafte. Največ "nafte" pa nosimo med športanjem, med aktivnostmi, kjer se "zdravo" udeležujemo pohodov, tekov, kolesarjenja,... In kaj smo naredili?

Odprli smo pore in nahranili našo kožo in posledično notranje organe s plastiko... ups, nafto.

In ne samo to. Ta ista oblačila nosimo tudi ko smo doma. Namesto da bi nam bilo udobno in toplo, nas stiskajo in nas zebe.

Medtem pa mečemo denar za še ene pajkice, še eno majice, ker baje se je čebulno oblačilti ful zdravo.

Plastika na plastiko ... postanemo plastika. Te zanima kaj več o plastiki? Pripravila sem članek o sintetičnih vlaknih, kjer primerjam merino in plastiko.

Kaj pa ti, še vedno nosiš plastiko?

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj