Dodatek za delovno dobo

Vprašanje objavljam v celoti zaradi lažjega razumevanja.

Mene pa zanima kako je s plačilom delavne dobe pri delodajalcih in od kod gre ta denar, da se delavcu plača delavna doba? Sama namreč delam v tovarni kjer nam plačajo delavno dobo samo za mesece ali leta ki smo jo naredili pri njih! Se pravi, sama imam delavne dobe 20 let, v tovarni kjer delam sedaj imam delavne dobe 2 leti, se pravi da mi plačajo samo za 2 leti delavne dobe. Zanima me če je to dovoljeno?

Odvetnik Kristjan Žalec odgovarja:

Glede na vprašanje predvidevam, da se le to nanaša na dodatek k plači za delovno dobo, ki ga določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-) in bom odgovarjal v tej smeri. Denar za plačilo dodatka za delovno dobo zagotavlja delodajalec.

Dodatek za delovno dobo je urejen v ZDR-1. Le ta določa, da delavcu pripada dodatek za delovno dobo, s kolektivno pogodbo pa se lahko določi višina dodatka za delovno dobo. ZDR-1 in sodna praksa v Republiki Sloveniji so jasni in velja, da je dolžan delodajalec delavcu plačati dodatek za delovno dobo za celotno delovno dobo, ki jo ima, ne glede na to pri katerem delodajalcu jo je dosegel.