Na vsebino

Dodatek za delovno dobo

Vprašanje objavljam v celoti zaradi lažjega razumevanja.

Mene pa zanima kako je s plačilom delavne dobe pri delodajalcih in od kod gre ta denar, da se delavcu plača delavna doba? Sama namreč delam v tovarni kjer nam plačajo delavno dobo samo za mesece ali leta ki smo jo naredili pri njih! Se pravi, sama imam delavne dobe 20 let, v tovarni kjer delam sedaj imam delavne dobe 2 leti, se pravi da mi plačajo samo za 2 leti delavne dobe. Zanima me če je to dovoljeno?

Odvetnik odgovarja

Glede na vprašanje predvidevam, da se le to nanaša na dodatek k plači za delovno dobo, ki ga določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-) in bom odgovarjal v tej smeri. Denar za plačilo dodatka za delovno dobo zagotavlja delodajalec.

Dodatek za delovno dobo je urejen v ZDR-1. Le ta določa, da delavcu pripada dodatek za delovno dobo, s kolektivno pogodbo pa se lahko določi višina dodatka za delovno dobo. ZDR-1 in sodna praksa v Republiki Sloveniji so jasni in velja, da je dolžan delodajalec delavcu plačati dodatek za delovno dobo za celotno delovno dobo, ki jo ima, ne glede na to pri katerem delodajalcu jo je dosegel.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj