Na vsebino

Kontrola bolniškega staleža

Tokratni prispevek se nanaša na kontrolo bolniškega staleža in sicer ali je dovoljena, kdo jo izvaja in katere podatke lahko pridobi od zdravnika?

Odvetnik odgovarja

Kontrola bolniškega staleža je postala dokaj običajna praksa. Delodajalci jo načeloma izvajajo pri vseh bolniških staležih, ki trajajo do 30 dni in gredo v njihovo breme. Pooblaščene osebe ZZZS pa praviloma opravljajo kontrolo bolniškega staleža, ki traja nad 30 dni.

Tokratni prispevek se nanaša na kontrolo s strani delodajalca. Delodajalec ima podlago za pridobivanje podatkov in za opravljanje kontrole bolniškega staleža v določilih Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Le ta v 1. odstavku 110. člena določa, da če delavec v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe ne spoštuje navodil pristojnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije ali če v tem času opravlja pridobitno delo ali če brez odobritve pristojnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije odpotuje iz kraja svojega bivanja je to razlog za podajo izredne odpovedi.

Že zaradi opisanega lahko delodajalec opravlja kontrolo bolniškega staleža. Pri tem pa lahko delodajalec od pooblaščenega zdravnika pridobi tudi potrebne podatke, ki se nanašajo na delavca. Vendar pa je pridobivanje podatkov omejeno samo in izključno na to ali je delavec dejansko v bolniškem staležu in kakšne so njegove omejitve oziroma kakšna so navodila zdravnika (strogo mirovanje, ležanje, dovoljenost sprehodov itd..). Delodajalec tako lahko dejansko kontrolira samo in edino ali se delavec drži navodil zdravnika. Nikakor pa ne more delodajalec dobiti podatka o diagnozi delavca.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj