Na vsebino

Kaj lahko storite, če niste zadovoljni s turističnim aranžmajem?

Sezona dopusta se za nekatere končuje, za nekatere pa komaj pričenja. Turistične agencije celo leto ponujajo svoje storitve in aranžmaje. Kaj storiti če vendarle niste dobili tistega, kar ste plačali in kar je bilo dogovorjeno?

Odvetnik odgovarja

Obligacijski zakonik (OZ) ureja tako imenovano Pogodbo o organiziranju potovanja, ki se dejansko nanaša na turistične aranžmaje. OZ določa pravice in obveznosti obeh strank in tudi način podaje reklamacij in zahtevke. Še podrobneje pa je področje turističnih aranžmajev urejeno v Zakonu o varstvu potrošnikov (ZVPot).

V primeru, da aranžma ni takšen kot je bilo dogovorjeno in plačano mora potrošnik (turist)

v najkrajšem mogočem času izvajalcu storitev, organizatorju oziroma prodajalcu ali lokalnemu predstavniku organizatorja oziroma prodajalca, če obstaja, pisno ali v drugi ustrezni obliki sporočiti vsako napako, ki jo med izpolnjevanjem pogodbe opazi na kraju samem. Ob morebitni pritožbi mora organizator potovanja, prodajalec ali lokalni predstavnik organizatorja ali prodajalca, če obstaja, v najkrajšem mogočem času narediti vse potrebno za odpravo pomanjkljivosti.

Če napake in pomanjkljivosti niso odpravljene na kraju samem, lahko potrošnik po končanju potovanja zahteva sorazmerno znižanje cene aranžmaja. V izjemnih primerih, kadar sta obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno odstopala od obsega ali kakovosti storitev določenih v potrdilu ali pogodbi o potovanju, lahko potrošnik zahteva vračila vsega vplačanega zneska.

V obeh opisanih primerih je dolžnost potrošnika, da se na ponudnika aranžmaja pritoži v roku 2 mesecev po končanem potovanju. Zahteva za znižanje cene ali vračilo vplačanega zneska ne vpliva na potrošnikovo pravico, da zahteva povrnitev škode v skladu s splošnimi pravili obligacijskega prava.

Ponudnik aranžmaja mora o pritožbi odločiti v roku 8 dni.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj