Vpogled bankirja v osebne podatke

Bralec je poslal vprašanje, ki ga delno objavljam: "Zanima me na podlagi katerega zakona ima bankir (banka) vpogled v moje vozniško dovoljenje? Izvedel sem, da mi je izbrisal staro vozniško dovoljenje (kartonček). Seveda imam novo plastično kartico (vozniško) ampak kaj se vtika v moje podatke? Je to kaznivo?"

Odvetnik Kristjan Žalec odgovarja:

Vprašanje in odgovor je dokaj kompleksen, predvsem pa manjkajo določeni podatki, da bi lahko podal konkreten odgovor. Banka oziroma bančni uslužbenci imajo podlago za vpogled v osebne podatke stranke v zakonodaji s področja bančništva, preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, plačilnega prometa in na podlagi Uredbe EU, ko morajo v določenih primerih identificirati osebo, ko opravlja transakcije. Podlago pa ji dajejo tudi davčni predpisi. Podlaga pa je tudi privolitev posameznika.

Za konkretni primer težko opišem kaj je bila podlaga za vpogled v vozniško dovoljenje in tudi kdaj in na kakšen način je bil opravljen vpogled. Težko tudi povem kje je bankir izbrisal vozniško dovoljenje, ker dostopa do registra vozniških dovoljenje načeloma nima.

V kolikor bralec meni, da je prišlo do neupravičenega vpogleda v osebne podatke ali da ni bilo pravne podlage se lahko obrne na Informacijsko pooblaščenko, prijavi zlorabo ali kršitev in pooblaščenka bo sprožila postopek.