Na vsebino

Vpogled bankirja v osebne podatke

Bralec je poslal vprašanje, ki ga delno objavljam: "Zanima me na podlagi katerega zakona ima bankir (banka) vpogled v moje vozniško dovoljenje? Izvedel sem, da mi je izbrisal staro vozniško dovoljenje (kartonček). Seveda imam novo plastično kartico (vozniško) ampak kaj se vtika v moje podatke? Je to kaznivo?"

Odvetnik odgovarja

Vprašanje in odgovor je dokaj kompleksen, predvsem pa manjkajo določeni podatki, da bi lahko podal konkreten odgovor. Banka oziroma bančni uslužbenci imajo podlago za vpogled v osebne podatke stranke v zakonodaji s področja bančništva, preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, plačilnega prometa in na podlagi Uredbe EU, ko morajo v določenih primerih identificirati osebo, ko opravlja transakcije. Podlago pa ji dajejo tudi davčni predpisi. Podlaga pa je tudi privolitev posameznika.

Za konkretni primer težko opišem kaj je bila podlaga za vpogled v vozniško dovoljenje in tudi kdaj in na kakšen način je bil opravljen vpogled. Težko tudi povem kje je bankir izbrisal vozniško dovoljenje, ker dostopa do registra vozniških dovoljenje načeloma nima.

V kolikor bralec meni, da je prišlo do neupravičenega vpogleda v osebne podatke ali da ni bilo pravne podlage se lahko obrne na Informacijsko pooblaščenko, prijavi zlorabo ali kršitev in pooblaščenka bo sprožila postopek.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj