Na vsebino

Menim, da bi bilo bolje, da sta oba otroka pri meni. Kaj lahko naredim?

Z bivšim partnerjem sva se ločila in dogovorila glede vzgoje in varstva otrok tako, da je bil en otrok pri njem, drugi pa pri meni. Stvari so se spremenile in menim, da bi bilo bolje, da sta oba otroka pri meni. Kaj lahko naredim?

Odvetnik odgovarja

Najprej bi vsekakor svetoval dogovor z bivšim partnerjem. Najbolj enostavno in najmanj stresno tako za vas kakor otroka je vsekakor dogovor med staršema. V kolikor se sama ne moreta sporazumeti vama bo pomagal Center za socialno delo. Vključitev in sodelovanje centra ter pomoč pri morebitnem dogovoru o tem komu bo zaupan v vzgojo in varstvo otrok je celo obvezno, saj v kolikor do dogovora ne pride, bo potrebno vložiti tožbo na predodelitev otroka, pri tem pa je potrebno priložiti tudi potrdilo Centra za socialno delo o tem, da sta se starša poskušala sporazumeti o varstvu in vzgoji otroka.

Če se bosta sporazumela o varstvu in vzgoji otrok, lahko predlagata, da sodišče v nepravdnem postopku izda o tem sklep. Sodišče pri odločanju o tem ali bo potrdilo dogovor vedno odloča upoštevaje korist otroka. Če sodišče ugotovi, da sporazum ni v skladu s koristjo otroka, predlog zavrne.

Če pa kljub pomoči Centra za socialno delo ne bosta dosegla sporazuma (ali pa bi bilo mogoče takšno dogovarjanje celo škodljivo za otroka, ker je nujno potrebno ukrepanje) bo sodišče odločilo v pravdi na vašo zahtevo za predodelitev otroka. Preden sodišče odloči, mora glede otrokove koristi pridobiti mnenje centra za socialno delo. Sodišče upošteva tudi otrokovo mnenje, če ga je otrok izrazil sam ali po osebi, ki ji zaupa in jo je sam izbral in če je sposoben razumeti njegov pomen in posledice. Takšni zahtevi pa mora biti priloženo tudi dokazilo Centra za socialno delo, da sta se ob njegovi pomoči poskušala sporazumeti o varstvu in vzgoji skupnih otrok.

Ob tem, ko se bo morebiti spremenilo stanje glede tega komu bo otrok zaupan v varstvo in vzgojo bo potrebno urediti tudi vprašanje preživnine in stikov. Opisano pomeni, da v kolikor bo otrok, ki je sedaj dodeljen v vzgojo in varstvo bivšemu partnerju dodeljen vam, bo moral bivši partner zanj plačevati preživnino. O višini se lahko sporazumeta in skleneta dogovor, ki ga sodišče potrdi v nepravdnem postopku ali pa bo potrebno vložiti pravdo. Ravno tako je (v kolikor to ni v nasprotju z otrokovo koristjo) potrebno urediti in dogovoriti tudi stike med otrokom očetom. Tudi ti se lahko dogovorijo sporazumno in jih sodišče potrdi, če so otroku v korist. V kolikor do dogovora ne pride bo potrebno zahtevati odločitev sodišča v pravdnem postopku.

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj