Odlog odvzema vozniškega dovoljenja - zdravniški pregled

Izrečeno mi je prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Rad bi oddal predlog za odlog odvzema a imam težavo. Na zdravniški pregled sem naročen šele po dnevu, ko moram predlog oddati. Ali lahko vseeno oddam predlog? Ali lahko opravim pregled pri drugem izvajalcu, ki nima tako dolgega čakalnega časa?

Odvetnik Kristjan Žalec odgovarja:

Predlog lahko in celo morate oddati v predpisanem roku. Če do roka za oddajo predloga ne boste opravili zdravniškega pregleda in priložili potrdila, bo predlog zavržen. V vašem primeru svetujem, da vam izvajalec zdravniških pregledov izda potrdilo o tem, kdaj ste naročeni na pregled. Predlogu, poleg ostalih morebitnih dokazil, predložite tudi dokazilo o tem, kdaj ste naročeni na pregled. Sodišče bo opisano upoštevalo in bo o predlogu vsebinsko odločilo po tem, ko boste priložili še potrdilo o opravljenem zdravniškem pregledu.

Zdravniški pregled po Zakonu o voznikih, ki ga je potrebno opraviti v zgoraj opisanem primeru lahko izvede samo pooblaščeni izvajalec glede na stalno prebivališče osebe, ki se na pregled prijavlja. Glede na opisano ni nobene potrebe in celo nobene osnove za to, da se na pregled prijavite pri nekem drugem izvajalcu, saj vas ne sme in tudi ne bo pregledal.