Na vsebino

Odpoved pogodbe o zaposlitvi in stroški delavca

Bralec je odpovedal pogodbo o zaposlitvi pri delodajalcu. Delodajalec odpovedi ni hotel sprejeti, dokler delavec ne podpiše dogovora o tem, da bo povrnil delodajalcu vse stroške zdravniških pregledov. Bralca zanima ali je takšno ravnanje delodajalca dopustno.

Odvetnik odgovarja

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da lahko delavec redno odpove pogodbo o zaposlitvi brez obrazložitve. Delodajalec ne more in ne sme pogojevati sprejema odpovedi s plačilom kakršnih koli stroškov ali drugih zahtevkov. Zaradi teka odpovednega roka je pomembno, da je dokazljivo kdaj je bila odpoved vročena delodajalcu. V kolikor delodajalec ni žele potrditi prejema odpovedi ali jo je zavrnil (kar sploh ne sme) predlagam in svetujem, da bralec odpoved delodajalcu pošlje s priporočeno pošiljko ali s povratnico, saj bo na tak način lahko dokazoval, kdaj je pričel teči odpovedni rok in tudi kdaj se je iztekel.

Delodajalec sprejem odpovedi ne sme vezati na nikakršno plačilo stroškov, ne zdravniškega pregleda, ne morebitnih drugih stroškov. Če meni, da mu je delavec kaj dolžan in delavec temu nasprotuje, lahko delodajalec izterja svojo terjatev po sodni poti.

Strošek predhodnega zdravniškega pregleda, to je pregleda pred sklenitvijo delovnega razmerja je strošek delodajalca. Opisano izhaja iz samega ZDR-1, ki v 5. odstavku 28. člena določa: »Zaradi ugotovitve kandidatove zdravstvene zmožnosti za opravljanje dela delodajalec na svoje stroške napoti kandidata na predhodni zdravstveni pregled v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu«.

Potrebno pa je upoštevati tudi določila Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1), ki v 14. členu določa: »Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako pa zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj.«

Temeljni namen ZVZD-1 je zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, pri čemer je to finančno breme delodajalca. Določila ZVZD-1 temeljijo na Direktivi Sveta 89/391/EGS z dne 12. 6. 1989, ki je uvedla ukrepe za spodbujanje boljše varnosti in zdravja delavcev pri delu. Tudi prej opisana Direktiva določa, da ukrepi, ki se nanašajo na zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, delavcem ne smejo povzročati nobenih finančnih obveznosti.

V skladu z zakonodajo in podzakonskimi akti velja, da je delodajalec tisti, ki mora zagotoviti zdravstvene preglede delavcev na način v terminih, določenih z oceno tveganja za posamezno delovno mesto.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2010
2111
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj