Na vsebino

Povrnitev vlaganj v tujo nepremičnino

Z ženo sva dozidala, uredila in vlagala v hišo njenih staršev. Zaradi poslabšanja odnosov sva se morala odseliti. Ali lahko zahtevava, da se na dozidanemu delu vpiševa kot lastnika hiše?

Odvetnik odgovarja

Opisano se žal pogosto dogaja. Odgovor na vaše vprašanje je odvisen od nekaj dejavnikov. Opisano problematiko obravnava 48. člen Stvarnopravnega zakonika, ki določa, da če nekdo (graditelj) s soglasjem lastnika nepremičnine postavi, prizida ali izboljša zgradbo, na nepremičnini ne pridobi lastninske pravice, lahko pa od lastnika nepremičnine zahteva tisto, za kar je bil ta obogaten. Lastnik in graditelj se lahko dogovorita, da na nepremičnini nastane solastnina. Graditelj lahko na podlagi dogovora zahteva izstavitev listine za vpis solastnine v zemljiško knjigo.

Glede na opisano lahko dosežete vpis v zemljiško knjigo kot solastnik samo, če sta se z ženinima staršema dogovorila, da vama bosta izdala zemljiškoknjižno dovolilo za vpis v zemljiško knjigo. V kolikor je tak dogovor obstajal in ga nočeta izpolniti prostovoljno, lahko izdajo listine zahtevata s tožbo. Seveda bo potrebno dokazati obstoj takšnega dogovora.

V kolikor pa takšnega dogovora ni bilo, lahko še vedno zahtevate povrnitev vlaganj. Pri tem vas opozarjam, da v našem pravnem sistemu velja obogatitveni princip. Ta princip pomeni, da bosta lahko zahtevala nazaj samo toliko, za kolikor sta bila starša od vaše žene obogatena-za kolikor je sedaj njuna nepremičnina več vredna zaradi vajinih vlaganj. Opisano je še posebej pomembno zato, ker vložek v nepremičnino v neki višini ne pomeni nujno, da je ta nepremičnina več vredna za enaki znesek. V postopku je zato nujno predlagati postavitev ustreznega izvedenca (gradbene) stroke, ki nato poda mnenje o tem koliko je nepremičnina več vredna zaradi vlaganj.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj