Na vsebino

Stečaj podjetja in vpliv na najemno pogodbo

Bralec ima sklenjeno najemno pogodbo za stanovanje in sicer za nedoločen čas. Lastnik stanovanja je podjetje.

Zanima ga ali gre v primeru stečaja ali propada podjetja stanovanje v stečajno maso? Ali to pomeni avtomatsko izselitev najemnikov in ali morajo najemniki sami poskrbeti za svoje nadaljnje bivanje?

Odvetnik odgovarja

Najemna razmerja za stanovanje, sklenitev in odpoved pogodbe ter obveznosti pogodbenih strank ureja Stanovanjski zakon (SZ-1). Po tem zakonu so določeni pogoji za odpoved najemne pogodbe s strani najemodajalca. SZ-1 določa, da v kolikor najemodajalec odpoveduje pogodbo iz nekrivdnih razlogov, da mora najemniku najti drugo stanovanje.

Odgovor na vprašanje ali gre neko stanovanje v stečajno maso podjetje je možen zgolj teoretično, saj bi bilo potrebno opraviti vpogled v zemljiško knjigo. Načeloma pa je določeno, da gre premoženje, ki ga ima stečajni dolžnik v stečajno maso. To pomeni, da bo v stečajni masi tudi stanovanje.

Ne pomeni pa stečaj avtomatske izselitve najemnikov in tudi ne avtomatskega prenehanja najemnih pogodb. Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) namreč daje stečajnemu upravitelju možnost, da odstopi od sklenjenih pogodb (248. člen ZFPPIPP). V kolikor pa bo stečajni upravitelj to možnost izkoristil, potem vas ne varuje SZ-1, saj ZFPPIPP določa, da lahko stečajni upravitelj odpove najemne in zakupne pogodbe, z enomesečnim odpovednim rokom, ne glede na splošna pravila, določena z zakonom ali pogodbo, o pravici odpovedati najemno ali zakupno pogodbo, ki bi se uporabljala, če nad stečajnim dolžnikom kot najemnikom ali najemodajalcem ne bi bil začet stečajni postopek.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj