Na vsebino

Umik tožbe

­Oseba me toži za plačilo določenega zneska. Zastopam se sam. Po odgovoru na tožbo sem od sodišča prejel dopis, da želi tožnik umakniti tožbo in da moram odgovoriti ali se strinjam z umikom tožbe. Kaj to pomeni in kakšne so posledice zame če se z umikom strinjam in kakšne če se ne?

Odvetnik odgovarja

Sodišče vas je pozvalo, da se izjasnite glede umika tožbe, ker vam je bila vročena tožba in ker ste na njo odgovorili. Očitno se je tisti ki vas toži »premislil« in želi, da se postopek prekine in je zato umaknil tožbo. Zakon o pravdnem postopku določa, da je v primeru, ko je že bil podan odgovor na tožbo potrebno soglasje tožene stranke k umiku tožbe.

V kolikor se v roku, ki ga je postavilo sodišče ne boste opredelili do umika se šteje, da z umikom soglašate. V tem primeru, in tudi če boste z umikom izrecno soglašali, bo sodišče izdalo sklep, da se pravdni postopek ustavi.

Razlogi zakaj je do umika tožbe prišlo mi niso poznani, vendar pa vas opozarjam, da če je tožba umaknjena, se šteje, kakor da sploh ni bila vložena, in se lahko znova vloži.

Če pa boste sodišče obvestili, da z umikom ne soglašate bo sodišče pravdni postopek nadaljevalo in odločilo s sodbo.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj