Kolikokrat se vam je že zgodilo, da vam je zmanjkalo idej za hitro in preprosto peko, hoteli pa ste pogostiti in presenetiti vaše bližnje in obiske?

No, danes z vami delimo naš odličen recept za drobne sladkarije, ki v bistroju vedno požanjejo uspeh in jih zmanjka še toplih! To so naši d(r)oživeti krapki.

Zakaj so tako zelo dobri?

Zaradi preproste izdelave, rahle teksture, ki jim jo dajo droži in tistih sanjskih oreščkov, brez katerih (poleg čokolade seveda) ne moremo. Ravno ta vikend bomo z našimi sladkarijami delale družbo rojstnodnevni zabavi in seveda bodo poleg vseh ostalih naših znanih dobrot, na mizi tudi tile princi.

Verjemite, če se jih lotite ta vikend, jih bo v nedeljo po kosilu zmanjkalo, še predno boste v skodelice nalili kavo.

Sestavine:

  • 140 g masla
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 40 g datljeve paste

(pasto naredimo sami tako, da datlje namočimo čez noč v vodo in jih naslednji dan zmeljemo v pasto)

  • 1 vanilin sladkor ali esenca vanilije
  • 1 jajce (2, v kolikor sta majhna)
  • 100 g pire ( lahko tudi 110 g, odvisno od pire, ki jo boste uporabili)
  • 60 g droži
  • 70 g mletih arašidov ali drugih oreškov

(v kolikor boste uporabili druge oreščke, vašo testo malo posolite)

Dodatno:

1 beljak

100 g sesekljanih lešnikov

marmelada

ali

čokolada

ali

karamela

Vaše droži vsaj 6 ur prej nahranite s 30 g moke in 30 g vode. Ko narastejo, odvzemite količino za naprej, ostalo uporabite za krapke. V posodi stepite maslo in sladkor ter datljevo pasto. Dodajte jajce in rahlo stepajte, dodajte droži in stepajte naprej. Nato primešajte moko in mlete arašide.

Maso z roko ali kuhalnico premešajte, da bo testo homogeno. Postavite v hladilnik za vsaj 12 ur, da naše bakterije v drožeh prebavijo gluten, sladkorje... Sama testo fermentiram 24 ur.

Testo vzamemo iz hladilnika in oblikujemo kroglice. Vsako kroglico povaljamo v beljaku in arašidih in postavimo na pekač. V vsak krapek s prstom ali kuhalnico naredimo luknjo in jo napolnimo z marmelado ali karamelo ali čokolado. Pečemo v naprej ogreti pečici približno 15 do 20 minut na 180°C.