Na vsebino

Termografija objekta

V kratkem načrtujemo delno energetsko prenovo hiše, kjer bom zamenjali strešno kritino in dodali toplotno izolacijo v strešno konstrukcijo, zamenjali bomo okna z novimi in naredili novo fasado. Ali lahko pri tem uporabimo termografijo in kaj nam ta za naš primer omogoča?

Arhitekt odgovarja

Pozdravljeni.

Na začetku bo najbolje, da na kratko opišem, kaj točno je in tudi kaj ni termografija/termovizija in kako jo lahko uporabimo pri gradnji ali obnovi hiše.

Torej, zelo splošno povedano gre za nedestruktivno metodo (torej postopek, kjer ne poškodujemo materiala) termične analize zunanje površine objekta. Le-to se opravi z instrumentom, ki lahko iz površine objekta zazna sevanje materiala v tako imenovanem infra valovnem spektru svetlobe, ki ni viden človeškem očesu. Ta pa nam lahko podaja informacijo o površinski temperaturi objekta ipd, iz katerega je možno sklepanje o morebitnih napakah, okvarah ipd. Termografija se tako uporablja za zelo različne namene, od civilnega in vojaškega nadzora, medicine, elektro industrije, gradbeništva ipd. Poudariti pa je potrebno, da gre za postopek, ki analizira le površino materiala in ne »vidi« v globino, kot se mogoče včasih napačno sklepa. Vsekakor pa gre za zelo koristne, preizkušene in učinkovite metode, ki se, kot omenjeno, s pridom uporabljajo na različnih področjih.

V primeru gradbeništva, lahko tako npr. pregledamo zunanje površine fasade, notranjega zidu, strehe ali tal, preverimo napake na strojni (npr,. vodovodna napeljava) in elektro instalaciji (obremenitve el. napeljave) ipd. Pri analizi zunanjega ovoja objekta in strehe največkrat iščemo napake glede povečanega toplotnega toka skozi konstrukcijo ali suma na kondenzacije materiala. Podobno pri analizi notranjih zidov ali tal, vendar gre v teh primerih večinoma za preverbe glede večje kondenzacije, kot npr. napake na vodovodni instalaciji, možno je tudi npr. ugotavljanje nepravilnega pretoka v instalaciji talnega ogrevanja ipd.

Za naš primer obnove fasade oz. toplotnega ovoja pride v poštev analiza zunanjega ovoja hiše, kar je priporočljivo izvesti pred posegom, pa tudi pred samo finalizacijo fasadnega ovoje pred izvedbo fasadnega ometa in arm. podlage, saj lahko na ta način še vedno brez večjih stroškov saniramo kritične točke, kjer ugotovimo odstopanja. Postopek se v idealnem primeru izvaja takrat, ko prihaja do maksimalne temperaturne razlike v notranjosti in zunanjosti objekta, ko se izniči vpliv obsevanja fasad zaradi sonca (izvedeno v poznih večernih ali zgodnjih jutranjih urah) ipd. Pri nas bi to pomenilo čas ogrevalne sezone v jesenskih in zimskih mesecih.

Po opravljenih posnetkih ovoja lahko natančno preverimo vse zunanje površine in prikažemo odstopanja in kritične točke, ki zahtevajo še dodatno pozornost in natančno obdelavo in nameščanje toplotno izolacije. Tipične točke so recimo betonske preklade, vogali, balkonske plošče, neobdelane špranje pod nalepljenim slojem izolacije ipd. Mikro toplotne mostove pa predstavljajo tudi debelejši nanosi malte med zidaki, zato se pri masivni moderni, energetsko varčni gradnji uporabljajo posebni zidaki in tudi lepila. V primeru montažne gradnje pa do napak večinoma prihaja zaradi slabo obdelanih stikov sten, okenskih okvirjev ipd.

Pod črto, s postopkom termografije bomo lažje in zelo nazorno na našem objektu pred in tudi med izvedbo prenovo toplotnega ovoja konkretno nakazali, kje bo potrebno večja pozornost in natančnost pri izvedbi. Vsekakor priporočam postopek za idealno izvedene rešitve na vašem objektu, upoštevajte pa prej opisano glede splošnih pogojev in samih zakonitostih postopka, največ informacij pa boste jasno dobili pri vašem izvajalcu termografije.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj