Na vsebino

Priča v kazenskem postopku

Dobila sem vabilo na obravnavo v kazenskem postopku kot priča. Ali je nujno, da se obravnave udeležim? Kaj se mi lahko zgodi, če ne pridem ali če ne želim pričati?

Odvetnik odgovarja

Če ste prejeli vabilo na glavno obravnavo, je to potrebno jemati resno. Sodišče vas je povabilo kot pričo bodisi zato, ker je tako predlagala obramba ali tožilstvo. Očitno je vaše zaslišanje pomembno za razjasnitev dejanskega stanja in odločitev v zadevi v kateri ste vabljeni.

Zakon o kazenskem postopku (ZKP) določa, da se mora priča, ki je pravilno vabljena, odzvati vabilu. Če na dan, ko ste vabljeni ne morete priti na sodišče, ste dolžni opravičiti vaš izostanek.

ZKP določa, da lahko sodišče za pričo, ki je pravilno vabljena, pa svojega izostanka ne opraviči, odredi prisilno privedbo, kar pomeni, da vas na pričanje privede policija na vaše stroške. Lahko pa vas sodišče celo kaznuje z denarno kaznijo.

Tudi glede samega pričanja veljajo določena pravila. ZKP določa katerim osebam ni potrebno pričati in lahko pričanje odrečejo brez sankcij. Gre predvsem za družinske člane do določenega kolena in osebe, ki jih veže poklicna dolžnost molčečnosti. V vseh ostalih primeri pa priče morajo pričati, vendar pa lahko odklonijo odgovor na posamezne vprašanja pod pogoji, ki jih določa ZKP (npr. če bi sebe ali svojega bližnjega spravili v kazenski pregon idr.) Sodišče pred začetkom pričanja pričo na opisano opozori in tudi ugotovi ali je priča lahko oproščena pričanja. Če pri vas ne obstaja nobena izmed prej opisanih okoliščin, ste dolžni pričat.

Če brez zakonskega razloga nočete pričati vas lahko sodišče denarno kaznuje. Če pride do tega in tudi po tem ne boste želeli pričati vas lahko sodišče zapre in sicer dokler ne pričate in dokler vaše pričanje ne postane nepotrebno ali dokler se postopek ne konča, vendar največ za mesec dni.

Glede na določila ZKP vam vsekakor svetujem, da se pričanja udeležite.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj