Na vsebino

Zagovor pred izredno odpovednjo pogodbe o zaposlitvi

Simbolna fotografija
Simbolna fotografija

Delodajalec me je obvestil, da mi namerava izredno odpovedati pogodbo o zaposlitvi, ker naj bi huje kršil obveznosti. Povabil me je na zagovor. Ali se ga moram udeležiti? Kaj to pomeni zame?

Odvetnik odgovarja

Delodajalec očitno meni, da ste kršil obveznosti iz delovnega razmerja in vam namerava podati izredno odpoved. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je predvidena za hujše kršitve pogodbenih ali drugih obveznosti, podane pa morajo biti tudi okoliščine, ki onemogočajo nadaljevanje delovnega razmerja do izteka odpovednega roka. Zaradi opisanega odpoved začne veljati naslednji dan po vročitvi. Delavcu ne pripada nadomestilo iz naslova zavarovanja za brezposelnost.

Praviloma mora delodajalec delavcu omogočiti zagovor, na katerem se lahko izreče o očitanih kršitvah. Zagovor lahko podate tudi pisno. Lahko pa se odločite, da se zagovora ne udeležite. Vsekakor vam svetujem, da se zagovora udeležite in podate vaše videnje glede očitanih kršitev. V kolikor posedujete dokazila, da očitane kršitve niste storil vi ali ne na način, kakor opisuje delodajalec, predložite le-te.

Po opravljenem zagovoru vam bo (ali pa ne) vročena odpoved pogodbe o zaposlitvi. Zoper odločitev delodajalca pa vam ostane še možnost tožbe zaradi nezakonitosti odpovedi pred pristojnim delovnim in socialnim sodiščem.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj