Na vsebino

Pregled leta v novicah - maj 2021

Črnomaljski grb skozi čas
Črnomaljski grb skozi čas

Nameravana sprememba grba in zastave je v maju med Črnomaljci sprožila številne, tudi polemične odzive, zato so na Občini postregli z dodatnimi pojasnili. Kot so zapisali, sta mesto in občina Črnomelj skozi čas uporabljala vrsto različic grba, tako na pečatih kot na zastavah in drugih simbolih. Grb se je torej vedno in vseskozi spreminjal, a ohranjal temeljne heraldične prvine (črno polje, rdeči stolp). Novico najdete TUKAJ.

O novih izjemnih odkritjih o zgodovini Vinice smo brali v prvem tednu meseca maja. Zgodovinar Janez Weiss jecizpostavil uporabo do zdaj nepoznanih virov iz dunajskega arhiva nemškega viteškega reda, ki ponuja zelo podrobno sliko v gospodarstvo in življenje župnije in s tem tudi Vinice. Novico, ki smo jo povzeli po časopisu Dnevnik si lahko preberete TUKAJ.

Slovenskim policistom se je 10. maja pri varovanju meje s Hrvaško pridružilo 21 kolegov iz Estonije, Litve in Poljske. Na novomeški policijski upravi sta jih pozdravila notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Olaj ter jim zaželela dobro in varno delo. Več TUKAJ.

Salomonska rešitev - zgradili bodo vse tri "pumptracke"! Takšen je bil naslov ene od novic po zapletih v spletnem glasovanju. Organizator glasovanja se je namreč odločil, da zaradi »večjega števila simpatizerjev iz vzhodnih dežel«, javno glasovanje razveljavijo. So pa z dobro voljo le prišli do rešitve. Preberite TUKAJ.

V Ljubljani je potekala prva seja novega izvršnega odbora Društva Bela krajina. Na dopisni skupščini Društva Bela krajina je bil izvoljen predsednik društva Jurij Petruna, 24-članski izvršni odbor, 3-članski nadzorni odbor in 3-članska disciplinska komisija. Več najdete na povezavi TUKAJ.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj