Na vsebino

Metliški župan preizkuša Bračikovo tehtnico

Josip Flajšman, župan
Josip Flajšman, župan

Zgodilo se je, kmalu po prvi svetovni vojni, da je prišlo na ušesa gospodu županu, da z Bračikovo živinsko tehtnico ni vse v redu. Takrat je Metliki županoval gospod Josip Flajšman, še ne tako dolgo herr Fleischmann, ki takrat še ni slutil, da mu bo Bračikov sin zet.

Nikoli se ni izvedelo, kdo je bil tisti kujon, ki je obrekoval in ob dober glas spravljal gazdo Bračiko. Da pa se je to zgodilo ravno v mestu, ki mu je načeljeval gospod Flajšman, je bilo pa nekaj nezaslišenega. Nekaj, čemur je bilo tisti trenutek treba narediti konec.

Poklical je župan svojega tajnika, staknila sta glave in tuhtala, kaj in kako ukreniti, da bo prav. Tuhtata, premišljujeta, zmajujeta z glavama in nazadnje se jima je posvetilo. Ni kazalo, da bi stvar, dokler ni bila povsem zanesljiva, obešali na veliki zvon, zato tudi niso poklicali na pomoč urada za mere in uteži. Ob Bračikovi tehtnici bi se takoj nabrali firbci in kaj lahko bi prišlo do hudih besedi, zamere in škandala. Tega si pa niti gospod župan niti njegov tajnik nista upala privoščiti.

Vse sta pretuhtala in ker se jima je zdela zamisel dobra sta poklicala še policaja, pa so jo mahnili do Bračikove tehtnice. Župan je izjavil: Dobili smo pritožbe, da tehtaš živino kmetom v škodo in v korist mesarjem. Zato smo tu, da vidimo, kako je s tvojo tehtnico."

"Dobro, dobro," je zabrundal Bračika, "vi samo poglejte!"

Odločil je župan tako: "Najprej stehtaj vse tri, da vidimo, koliko nas je skupaj!" Rečeno - storjeno, Vsi trije občinski gospodje so potegnili skoro 250 kilogramov. Nato je določil župan, naj poleg njega stopi na tehtnico še tajnik. Tudi tokrat je Bračika natančno odmeril njihovo težo. Zdaj pa je naročil župan tajniku naj natančno izračuna, koliko tehta policaj. Slinil je tintni svinčnik tajnik, zapisoval, se potil, sešteval in odšteval in nazadnje se mu je razbistril obraz in je na tihoma, na uho povedal županu, da po njegovih računih tehta policaj natančno 62 kg. Postrani je pogledal župan policaja in ga tako od oka ošacal in si mislil: "Špeha policaj Kompare res nima veliko, ima pa kožo in kosti, pa čreva in kar že ima v njih tudi neka nanese." Nič ni rekel kaj misli, le policaju je ukazal naj stopi na tehtnico, Bračika pa ga je moral stehtati. Tudi Bračika je izjavil, da tehta policaj 62 kg. Pogledal je župan tajnika in nato sta skupaj pogledala policaja in skoraj jima je bilo žal, da je Bračikova vaga tako natančna.

Župan je izjavil, da ima Bračika natančno tehnico in da lahko mirno z njo tehta živino. Bračika je povabil občinske može še v svojo gostilno, kjer so svečanemu trenutku primerno zalili prvo uradno preizkušnjo tako potrebne naprave, kot je bila ta Bračikova javna tehtnica

Na prihodnji seji mestnega odbora, je župan o vsem natančno poročal svojim svetovalcem, ki so prizadevno kimali z glavami in se čudili, kako nazarensko pametnega župana jim je Bog namenil. Tajnik pa je o vsem sestavil uradni zapisnik, ki ga je župan tudi podpisal.

Če ste mogoče prezrli katerega od odlomkov iz neobjavljene knjige Zvonka Rusa Metličani, jih najdete s klikom na te naslove:

Kdo so metliški blagorodni purgarji

Gospod Malešič dobi župansko čast in s tem izbruhnejo v Metliki epohalne spremembe

FRANTUTEK ALI LAŽ IN PRILAŽIČ

Sveti Pust - največji metliški praznik (2.del)

Sveti Pust - največji metliški praznik (1.del)

Gospoda Murnovi in njihove štorije

Stari Mate ali stric Slobodnik

CENEK, SKOT “EINGELC”, NI DOBIL MAŠINCE, ZATO SE JE JANKO KESAL

Ko zagledaš se ne ustraši, to so orjunaši naši

Strelišče v Majlontu

Čudež v Logu

Župan Malešič gradi vodovod

O zeleni bratovščini pa vse dobro

Metliški srez - mejni kamen v staroslavni zgodovini še bolj staroslavne Metlike (2. del)

Metliški srez - mejni kamen v staroslavni zgodovini še bolj staroslavne Metlike (1. del)

Bogec je šel v Karlovec

Nogometna tekma Metlika - Črnomelj (in drugi metliški športni podvigi), 1. del

Metliške gostilne

Plesni venček ali kako je Lojze dobil nogo

Avtomat za čokolado in žandarska božja mast

Le naprej, brez miru, za sokolskim praporom, 3. del

Le naprej, brez miru, za sokolskim praporom, 2. del

Le naprej, brez miru, za sokolskim praporom, 1. del

VENCELJ JEREB, MEJ DUŠ, JUH

Veliki banket na tuj račun

Jurič Bosec - dober kosec

Stric Guštin in sveti Ilija

Fotosafari v Metliki leta 1933

Največja metliška znamenitost: Polde Knapfelj, 2. del

Največja metliška znamenitost: Polde Knapfelj, 1. del

Babji sejem in obisk bana Dravske banovine

V boj za dom in cesarja (3. del)

V boj za dom in cesarja (2. del)

V boj za dom in cesarja (1. del)

In zažvižgal je vlak

Čarovnice

Mestni uslužbenci

Furmani so furali

Industrija - kaj je to?

Če nam lučka ne gori, nam pa mesec sveti

Metliški reveži

Črna smrt - 300 let od zadnje epidemije kuge v Metliki

Vir: Odlomek iz neobjavljene knjige Metličani

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj